Tillväxten hotas i nordväst

Bostadsbristen i nordvästra Skåne hotar nu tillväxten i området. I kustkommunerna finns det i princip inte en enda ledig lägenhet.
Värst är situationen i Helsingborg och Ängelholm. Bara i Helsingborg står 8 000 personer i kö för en lägenhet hos Helsingborgshem. - Ja, vi har inte haft några lediga lägenheter på ganska länge nu. Det blir egentligen bara besvärligare för varje månad som går, säger Lars Pettersson vd på Helsingborgshem. Varför byggs det då inte fler lägenheter i exempelvis Helsingborg? - Ja, det är ju den ekonomiska situationen som gör det. För tio år sedan subventionerade staten halva hyran på de nyproducerade lägenheterna. Idag får hyresgästen står för hela kostanden själv. Det innebär att det är väldigt stora skillnader på ganska nya bostäder och helt nya, vad gäller boendekostnaden, säger Lars Pettersson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".