Gustav Plantin, ordförande i Staffanstorp United.
Gustav Plantin, ordförande i Staffanstorp United. Foto: Privat.
Staffanstorp

Enat lag har gett fotbollsgemenskap

Gustav Plantin om Staffanstorps Uniteds arbete för gemenskap
2:35 min

Efter generationer av konkurrens slogs Staffanstorps GIF och Kyrkheddinge IF samman i vintras och blev Staffanstorp United. Nu har stämningen blivit bättre och klubben arbetar dessutom för att sprida gemenskapen vidare.

Rivaliteten mellan Staffanstorps GIF och Kyrkheddinge IF har funnits i närmare åttio år, och i folkmun kallade konkurrenterna förr varandra för "klubben på andra sidan Malmövägen". Men konkurrensen har fått negativa konsekvenser, berättar klubbens ordförande Gustav Platin.

– Fotboll tenderar ofta att vara så mycket mer än bara fotboll, och inte minst har den här rivaliteten gått ut över skolmiljön, säger Gustav Plantin.

Han berättar om samtal från föräldrar som vittnar om tufft klimat i skolan, och som till och med har lett till att elever har bytt skola. 

Därför startades Staffanstorp United i januari 2017. Men det är inte bara klimatet bland de aktiva som har blivit mycket bättre sedan klubben tog gräset i besittning. Dessutom har man sjösatt flera projekt för att gemenskapen ska spridas till fler. Klubben har skickat 600 matchställ från de gamla klubbarna till klubbar i Afrika, och startat laget Fotboll för alla för barn med funktionsvariationer.

– Vår viktigaste uppgift, alla vi som sysslar med fotbollen, är såklart att försöka utöka gemenskapen och förbättra gemenskapen hela tiden, säger Gustav Plantin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".