Med utställningen Fönster mot förr, vill HD-fotografen väcka nyfikenhet och nostalgi kring kända stadsvyer.
1 av 2
Med utställningen Fönster mot förr, vill HD-fotografen väcka nyfikenhet och nostalgi kring kända stadsvyer. Foto: Nina Sköldqvist/SRP4 Malmöhus
HD:s chefredaktör Jonas Kanje med en av tidningens fotografer, Tom Wall, som satt ihop utställningen Fönster mot förr.
2 av 2
HD:s chefredaktör Jonas Kanje med en av tidningens fotografer, Tom Wall, som satt ihop utställningen Fönster mot förr. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Helsingborg

150 år som papperstidning - i bild

Tom Wall: "Jag hoppas de ska känna en stark känsla av nostalgi"
0:34 min

Med fotoutställning Fönster mot förr vill HD fira sina 150 år i samklang med tiden och historien.

Helsingborgs Dagblad har varit en del av staden i 150 år. Då utkom föregångaren Helsingborgs Tidning för första gången. Sedan dess har tidningen berättar om stadens förändringar och utveckling i text och bild. Och bilder står i fokus under en del av firandet som tar avstamp i fotoutställningen Fönster mot förr som är ett samarbete mellan Helsingborgs stad och en av HD:s fotografer Tom Wall.

- Det har varit ett roligt detektivarbete att sitta på stadsarkivet och titta på det här gamla bilderna och sedan sätta ihop dem med mina nytagna, säger han.

På Dunkers kulturhus visas utställningen i atriumsalen där man tidigare hade Turistbyrå. Längs fönstren hänger de stora färgbilderna som bildar nästan gränslösa montage med de gamla, svartvita i mitten.

-Den bilden jag tycker är starkast är den på terasstrapporna, när de byggdes 1903. Det är nästan som det ser ut just nu, när trapporna håller på att renoveras.

- Jag hoppas att besökarna ska känna en stark känsla av nostalgi och 'wow, har det verkligen varit så här!'

Knepen att överleva som papperstidning i ett turbulent medieklimat beskriver chefredaktör Jonas Kanje så här:

- Man förnyar sig hela tiden, utan att tappa fotfästet i det vi kommer ifrån, det vill säga att göra både en bra papperstidning och ha en bra digital utveckling. Det är vår chans att överleva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".