Två vuxna personer och en bebis sitter i en soffa.
Louise Lyager och Mads Espersen Lyager planerade att föda hemma. Men deras dotter Emma fick till slut födas på sjukhuset. Foto: David Rasmusson/Sveriges Radio
Danmark

Fler i Danmark föder hemma

"Man oroar sig för att inte få en plats när det är dags"
7:31 min

Allt fler danska kvinnor väljer nu att föda i hemmet.

Medan det i Sverige bara sker cirka hundra planerade hemmafödslar per år så var det nästan 2 000 danska kvinnor som födde i hemmet i fjol och det är en tredubbling på bara några år.

– Här stod den uppblåsbara poolen och här satt barnmorskan på en stol. Hon hjälpte mig att andas och jag minns att hon var väldigt lugn hela tiden, säger Louise Lyager.

Hon visar runt i den ljusa i lägenheten vid Islands Brygge i centrala Köpenhamn. Hennes dotter Emma ligger och sover en eftermiddagslur i sin vagn.

Pappa, Mads Espersen Lyager, berättar att det var mycket jobb att fylla polen då det var dags för Emma att komma till världen för nio månader sedan.

Det kokades mycket vatten den natten, om det är något jag kan rekommendera någon som vil föda hemma så är det att skaffa en elektrisk vattenkokare.

Att föda hemma med hjälp av en barnmorska från landstinget är en rätt som alla danska kvinnor har och det har blivit alltmer populärt. En överväldigande majoritet väljer att föda på sjukhus, men ifjol skedde 1 925 planerade hemmafödslar i Danmark.

Det innebär att cirka tre procent av alla danska barn som föddes ifjol, föddes hemma och det är nästan en tredubbling jämfört med för bara tre år sedan.

Anne-Mette Schroll är forsknings- og utvecklingskonsulent på Jordemoderforeningen, danska barnmorskors fackförening, och hon tror att det finns flera skäl till ökningen.

– Dels tror jag det handlar om rapporter om platsbrist på förlossningen, man oroar sig helt enkelt för att inte få en plats när det väl är dags och sedan har det varit flera positiva historier om hemmafödslar i medierna och det tror jag påverkar, säger Anne-Mette Schroll.

För Louise och Mads var valet att föda hemma ingen självklarhet.

– Det var inte tänkt att vi skulle föda hemma, men vi hade några vänner som skulle göra det och som berättade för oss om det. Sedan gick vi på några informationsmöten och beslutade oss. För mig handlade mycket om att jag skulle känna mig mer avslappnad hemma, säger Louise Lyager.

Mads var till en början mer skeptisk.

– Man vill ju gärna att allt ska gå bra och att det ska vara säkert, men när man började undersöka så fick man ju reda på att det var lika säkert som på sjukhus, säger han.

Det var mycket arbete med att förbereda lägenheten inför födseln. Paret lånade en uppblåsbar förlossningspool som de övade att fylla så snabbt de kunde. De läste på, gick på kurser, de skaffade sig lakan och handdukar. Och en natt i vintras så var det dags. Allt gick väldigt lugnt tillväga, men födseln drog ut på tiden.

– När klockan var sex, halv sju på morgonen så sade barnmorskan att nu får det börja hända något, berättar Louise.

Tillsammans tog de beslutet att sätta sig i en taxi och åka in på sjukhus.

– Barnmorskan åkte med och pratade med oss hela vägen, allt gick väldigt lugnt tillväga, säger berättar Mads.

Efter cirka en och en halv timme på sjukhuset så föddes till slut Emma och allt gick bra.

Men att flera hemmafödslar, liksom Louise och Mads, slutar med en överflyttning till sjukhus har väckt kritik, bland danska läkare. Talen skiljer sig i olika delar av Danmark, men mellan 12 och 24 procent av hemmafödslarna slutar med en transport till sjukhus.

Till tidningen Berlingske säger överläkare Thomas Larsen, ordförande för Obstetrik- och Gynekologisällskapet i Danmark, att det innebär en ökad risk för till exempel hjärnskador, där minuter kan ha avgörande betydelse för att förhindra att en skada uppstår.

Han hänvisar bland annat till en brittisk studie där, hemmafödslar och små födselkliniker är relativt vanligt. Den visar att vid två av 1 000 överflyttningar så uppstår allvarliga komplikationer, som hade kunnat förhindras vid en sjukhusfödsel. Men barnmorskorna är väldigt noga med att informera alla kvinnor som befinner sig i riskzonen om att de inte bör föda hemma säger Anne-Mette Schroll på Jordemoderforeningen

– Det finns väldigt många tillfällen då vi inte rekommenderar att man föder hemma. Om man tidigare behövt kejsarsnitt om barnet ligger felvänt, om kvinnan har högt blodtryck och så vidare.  Då rekommenderar vi alltid sjukhusfödsel. Men även om det i slutändan krävs en överflyttning så är de i de flesta fall odramatiska, säger Mette Schroll.

I lägenheten vid Islands Brygge har Emma börjat vakna. Om hon skulle få ett syskon så är det möjligt att det skulle komma till världen här i lägenheten.

– Vi får se om jag blir gravid igen. Det är ju mycket med det praktiska och nu har vi ju Emma också. Men samtidigt skulle jag vilja uppleva en hemmafödsel där barnet kommer till världen här hemma eftersom det inte blev så den här gången, säger Louise Lyager och fortsätter:

– Men visst det skulle vara skönt att bara åka in på ett sjukhus och slippa städningen efteråt, men det var mest Mads som stod för den biten så det är inte säkert jag behöver bekymra mig om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".