Najib Javadi går om årskurs 9 på samma skola. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio.
1 av 2
Najib Javadi går om årskurs 9. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio.
Najib Javadi tar mat i skolmatsalen. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio.
2 av 2
Najib Javadi tar mat i skolmatsalen. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio.
Ett nytt Sverige

Najib gillar att gå om nian

"Det känns roligt och tryggt"
5:33 min

Att gå om ett år i skolan är inte alltid så populärt. Men Najib Javadi är nöjd för att han får gå årskurs 9 en gång till i samma skola.

Senast vi sågs, före sommaren, skulle Najib snart sluta nian och skolbalen väntade runt hörnet. Men nu ses vi i matsalen på samma skola där han är tillbaka och precis börjat nian för andra gången.

– Det känns roligt och tryggt. Jag känner ju alla här och det känns bra, säger han och tar för sig av vegetarisk soppa och sallad.

De flesta ensamkommande ungdomar som slutar nian har inte tillräckliga betyg i alla ämnen som behövs för att gå vidare till gymnasiet. Många har inte haft möjlighet att gå tillräckligt i skolan i sina hemländer och behöver extra tid för att komma ikapp.

Oftast går ungdomarna då vidare till ett gymnasieförberedande program på en annan skola.

Men Najib fick alltså en chans att stanna kvar på sin gamla skola och gå om nian istället.

– Jag behöver läsa in SO, svenska och bild och hoppas kunna höja mitt betyg i engelska också. Men allt känns mycket lättare än förra året, så det kommer att gå bra.

Valet att gå om nian på samma skola var lätt, menar Najib Javadi. Här känner han sig trygg, och han har mycket lättare med svenskan nu än innan.

– Nu kan jag läsa och prata utan problem. Jag tänker och till och med drömmer på svenska ibland. Det känns nästan som mitt första språk. Här på skolan pratar nästan alla svenska och jag lär mig fortare än om jag gått på ett gymnasieförberedande program där alla pratar olika språk.

Men hur är det att gå i en helt ny klass med nya klasskompisar?

– Det är inga problem. Förra året var det svårt för jag var lite nervös och förstod inte alltid vad de i klassen sa och jag var rädd att säga fel. Men nu är det inte så längre. Jag bara kör och vet att de förstår mig ändå, säger han och skrattar.

Här hittar du fler artiklar om Najib och de andra som följs i serien Ett nytt Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".