Isabella Thöger.
1 av 2
Isabella Thöger från Cykelfrämjandet leder kurs i Malmö. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
Cykelfrämjandet.
2 av 2
Bodil Sonesson från Cykelfrämjandet visar upp konsten att cykla på arbetsförmedlingens träff i Malmö. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
Malmö

Cykeln kan vara vägen till jobb

"Alla medarbetare i Malmö stad förväntas kunna cykla"
1:51 min

Att lära sig cykla kan vara nyckeln till den svenska arbetsmarknaden, att inte kunna det kan betyda att man inte får jobbet. Det här är ett problem speciellt för utrikes födda kvinnor.

– Det är ganska många arbetsgivare som faktiskt efterfrågar att de här kvinnorna ska kunna ta sig lätt till sin arbetsplats, och många av dem har kanske inte körkort, säger Jaqueline Åhgren på Arbetsförmedlingen i Skåne.

– Och om arbetet inte ligger där bussen kör då är det ju bra att kunna cykla.

Därför arrangerade arbetsförmedlingen i Malmö en träff som riktade sig till utrikes födda kvinnor samt arbetsgivare som ville att de anställda ska kunna cykla.

– Alla medarbetare i Malmö stad förväntas kunna cykla, säger Eva Jonsson, sektionschef på Malmö stad.

Finns det de som inte får jobb för att de inte kan cykla?

– Ja, tyvärr gör det det, säger Eva Jonsson. Man kan ha utbildningar där man är rätt på så många sätt, men kan man inte cykla kan man inte bli aktuell för hemtjänst. Det kan funka på vårdboende för där cyklar man inte lika mycket. Men vi ser det varje år att det är personer som faller bort för att de saknar den här färdigheten.

Är det här ett extra stort problem för kvinnor?

– Ja, det är det, säger Eva Jonsson.

En som lärt sig cykla i år på en av Malmö stads cykelkurser är Mona, född i Jemen.

– Jag läser till undersköterska och jobbar på äldreboende, det är lättare när jag kan cykla, säger hon.

– Och så kan jag cykla med barnen!

Det är Cykelfrämjandet som lär ut cykling till vuxna. Bodil Sonesson säger att årets cykelkurser i Malmö betyder mycket för dem som lärt sig cykla där.

– I våras hade vi flera från hemtjänsten, som lärde sig cykla. De ska ju cykla ut till sina vårdtagare. Vi hade tolv kurser och minst 15 deltagare på varje, vi närmar oss väl 200 i år.

Och de här kvinnorna, de blir då mera anställningsbara?

– Det blir de absolut. Och de får ett friare och roligare liv, för de kan cykla tillsammans med sina barn och de kan cykla och handla, och blir inte beroende av buss och eventuell bil, som de inte har körkort till, säger Bodil Sonesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".