Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jonas Nygren
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Jonas Nygren. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
Malmö/Sverige

Malmöpolitiker välkomnar ny insats mot segregation

"Vi har haft en massa projekt"
1:48 min

Om några månader får Sverige Delegationen mot segregation - en ny liten myndighet med ett jättestort ansvarsområde. Det välkomnas av Malmös kommunstyrelseordförande.

– Jag välkomnar att staten försöker samla ihop sina insatser för att bryta segregationen. Och att man ser att man behöver göra det i dialog med oss ute i kommunerna, sa Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) när hon fick besök av regeringens särskilde utredare Jonas Nygren.

Han har besökt nu Sveriges 30 största kommuner för att få synpunkter på hur segregationen ska brytas.

Katrin Stjernfeldt Jammeh ser problem med det som gjorts hittills.

– Hittills är det helt uppenbart att vi har haft en massa projekt som har lyft enskilda individer. Men strukturerna med bostadssegregation och social segregation är kvar, säger hon.

Jonas Nygren säger att den nya myndighetens uppgift är att samordna statens arbete med det som sker i kommuner, näringsliv och föreningsliv. Han anser inte att det är avsaknaden av en sådan myndighet som är orsaken till att Sverige har segregation.

– Nej, skälet till att vi har segregation i Sverige är att vi inte har lyckats bryta mekanismerna som skapar segregation. Alltså orättvisorna i skolsystemet, att människor inte har ett arbete att gå till, bostadssegregation och så vidare.

– Däremot kan myndigheten vara ett verktyg, alltså att vi kan jobba ihop för att fokusera på frågan. Så det är en del av lösningen skulle jag absolut säga!

När Jonas Nygren var i Malmö träffade han forskare, ideella krafter och politiker med erfarenhet av problemet segregation.

Delegationen mot segregation kommer att starta 1 januari 2018, i eller i närheten av en storstad och ha ett 15-tal anställda. Och Jonas Nygren medger att uppgiften är väldigt stor med tanke på att myndigheten är så liten.

– Det är en så komplex fråga, för den omfattar alla områden: trygghet och säkerhet, stadsutveckling, utbildningsfrågor... Det är en väldigt bred fråga. Och det är ju ingen "quick fix", det är något som kommer att ta tid.

– Vårt uppdrag sträcker sig till 2025. Så om åtta år vet vi vilket resultat vi har fått.

Har du någon gång under den här turnén mött åsikten att den här myndigheten inte behövs?

– Jag har mött åsikten: "Varför skapar man en myndighet?". Och då tänker jag att det spelar ingen roll hur vi organiserar oss. Det är resultaten som är det viktiga, slutar Jonas Nygren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".