Marie Dehlin tycker det är dåligt att Malmö stad inte klarar av att styra upp skoltaxiverksamheten. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio.
Marie Dehlin. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio.
Malmö

Stora problem med Malmös skoltaxi

"För jävligt att man inte tar hand om de här barnen"
5:06 min

Sedan höstterminen startade har skoltaxi i Malmö fungerat dåligt på flera skolor, enligt grundskoleförvaltningen. Skoltaxi är till för de barn som behöver extra stöd, till exempel på grund av funktionsnedsättningar.

– Jag vet att det ofta är så för barn med autism att de har svårt för förändringar. Men jag tycker inte att Hedvig har det, om hon får veta vad det är som gäller och får det förklarat för sig. Men får hon inte det så blir hon orolig och mår inte bra av det, förklarar mamma Marie Dehlin situationen som hennes dotter har.

Hedvig har autism och ADD, diagnoser som gör att hon behöver tydliga rutiner och förutsägbarhet. Hon går sedan i vintras på Lorensborgsskolan i Malmö som har specialgrupper för barn med autism.

Eftersom hon inte klarar av att ta sig till skolan själv har hon rätt att få åka taxi till skolan enligt lagen om särskilt stöd och service för funktionshindrade, LSS.

Och det funkade bra, säger Marie Dehlin. Men när höstterminen drog igång märktes att något hade hänt.

– Ja, det märkte jag ju redan första veckan när taxin inte kom. När jag ringde för att höra var de var någonstans så hade den redan varit här. Och blev det inte fel för Hedvigs del så blev det fel för något annat barn. Varje dag.

För Marie och Hedvig har strulet med taxiskjutsen påverkat deras vardagsliv radikalt.

– Det tar väldigt mycket energi. Det förstör morgonen för mig och Hedvig och för skolan, framhåller Marie Dehlin.

– För börjar morgonen så här så är hon inte redo att gå in till första lektionen för att hon är ledsen och arg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".