Linus Davidsson tipsar om hur olika appar och hur man får dem att funka.
Linus Davidsson tipsade om hur olika appar och hur man får dem att funka. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Helsingborg

Helsingborgare guidas i IT-djungel

"Rätt så många är i behov utan hjälp"
3:51 min

Allt mer av myndighetspost och sociala kontakter finns på nätet och som digitala tjänster i mobilen, men alla har inte de tekniska kunskaperna som krävs. För att fler ska hänga med anordnar Helsingborg nu en e-medborgarvecka.

Tekniska tips och tricks, säkerhetsfrågor, källkritik och teknik-drop in. Det är några av sakerna som helsingborgare kan ta del av under e-medborgarveckan som äger rum på Helsingborgs bibliotek denna veckan. 

– Våra medborgare har inte e-kunskapen. Därför har vi utbildningar i bland annat hur man använder sin mobil på bästa sätt, datautbildning, att kunna använda e-tjänster och allmän hantering, säger Jennie Pålsson som arbetar med digitalt utanförskap. 

Coachning i både teknik och källkritik

Med under veckan är också elever från IT-gymnasiet som hjälper helsingborgare som gått vidare i teknikens irrgångar. Under Sveriges Radios besök håller Linus Davidsson på att hjälpa en person att ladda ner en app på mobilens minneskort.

– Det är kul att träffa folk, kul att få hjälpa dem, och man får sätta sig själv på prov lite. Att man kan se att det man har lärt sig kan hjälpa folk, säger Linus Davidsson.

Bland apparna som gås igenom finns Swish, bank-appar och Tinder.

– Det kan vara allt från hur appen används till om personen i sig själv verkligen behöver den. En person som är lite äldre kanske inte just behöver Tinder, men det finns kanske de som vill, säger Linus.

Micke Missler är lärare på IT-gymnasiet, och för honom är det viktigt att inte bara gå igenom tekniken utan även källkritik.

– I dag är det så väldigt lätt för vem som helst att lansera en nyhet. Man kan göra en filmsnutt eller lägga ut en nyhet, man kan göra det på sociala medier, och det går väldigt snabbt att få ut det. Men vem ligger egentligen bakom den här nyheten, är det någon som verkligen kan sitt jobb eller är det rentutav en tolvåring? säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".