Peter Schölander (M), kommunstyrelsens ordförande i Höganäs. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
1 av 2
Peter Schölander (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Lennart Nilsson (S), oppositionsråd i Höganäs. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
2 av 2
Lennart Nilsson (S), oppositionsråd. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Höganäs

Höganäs tvingas dra åt svångremmen

Kommunstyrelsens ordförande: "Gör vi det nu blir det inte lika plågsamt"
4:30 min

För första gången på nio år ska Höganäs kommun dra åt svångremmen och spara, enligt det budgetförslag som ska diskuteras i kommunfullmäktige den 11 oktober.

Och att verksamheterna ska spara har förvånat en och annan Höganäsbo.

– Jag har fått frågan om vad som hände, vi har varit en av Sveriges mest ekonomiskt välskötta kommuner och så kommer du och så ska vi dra åt bromsen, säger Peter Schölander (M), kommunstyrelsens ordförande i Höganäs.

Han tog över rodret tidigare i år efter företrädaren Péter Kovács som länge var kommunens starka man. Förklaringen till sparkraven i budgeten handlar om att kommunens kostnader ökar mer än intäkterna.

Vi hade klarat att vänta flera år men gör vi det nu kan vi vara förberedda och då blir det inte lika plågsamt.

Någon skattehöjning är inte aktuell för att stärka kassan, enligt Schölander. Det tycker däremot socialdemokraterna är ett sätt att finansiera satsningar i stället för besparingar och föreslår i sin budget en skattehöjning på 19 öre.

– I bistrare tider får man spara på några områden, men inte på kärnverksamheterna. Där går det inte att spara utan det är investeringar, säger Lennart Nilsson (S), oppositionsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".