Hållplats
1 av 2
Hållplats nära hemmet betydelsefullt för äldre. Foto: Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Professor Agnetha Ståhl
2 av 2
Professor Agnetha Ståhl. Foto: Sandra Jacobsson/Sveriges Radio
Lund

Busshållplats nära hemmet avgörande för äldres hälsa

Hör professor Agneta Ståhl.
4:05 min

Kort avstånd till busshållplatsen, 50-75 meter från hemmet, leder till betydligt mer resande med kollektivtrafiken och socialt liv, än om den är 200 meter längre bort.

I Lund presenterade forskare idag det senaste inom åldrande och hälsa. Vi blir bara äldre och äldre och den här forskningen görs för att underlätta för de som når en hög ålder.

– Vi har bland annat tittat på utbudet av transporttjänster som olika städer erbjuder för äldre, hur de ser på sig själva och om det finns sociala aktiviteter utanför hemmet, säger professor Agneta Ståhl.  

Forskningen rör personer mellan 75 och 90 år. Studierna har pågått länge, men det nya är att det nu går att se att en ännu bättre planering av kollektivtrafiken ger äldre bättre hälsa.

I studien ingår städerna Lund, Helsingborg och Göteborg. Göteborg satsar mer på äldre än de skånska kommunerna, där resandet också är mycket högre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".