Kvinna framför en frukt- och grönsaksdisk.
Foto: Magnus Selander/Pressbild
Sankt Olof

Malin Haak – årets dessertmästare

"Jag har gått runt på den här hemligheten ett tag."
2:04 min

Malin Haak vann årets upplaga av "Dessertmästarna" i Kanal 5. Därmed är hon den andra i familjen med mästartiteln.
– Jag trodde inte att jag skulle tillåtas vinna, säger hon.

För två år sedan vann Martin Morand tävlingen. I år var det sambon Malin Haaks tur.

– Det känns fantastiskt och rätt så oväntat. Jag trodde inte att jag skulle tillåtas vinna, eftersom Martin har vunnit tidigare. Samtidigt tänkte jag att vinner jag inte nu efter alla delvinsterna så blir jag oerhört besviken, säger hon.

Under säsongen har den 31-åriga konditorn från Sankt Olof på Österlen gjort jurymedlemmarna lyriska med sina desserter gång på gång. I finalen mötte Malin Haak den 24-årige dessertkocken och Umeåbon David Knutsson. Efter tre snabbutmaningar - chokladsufflé, crêpes Suzette samt montering av rulltårta - avgjordes tävlingen med en bröllopsdessert för minst 20 personer. Malin valde att göra en tårta.

Men för att än en gång visa bredden och få fram något nytt så valde jag ändå en tårta. Vad är ett bröllop utan tårtan liksom?

– Det var kanske lite oväntat, eftersom jag har sagt att jag vill göra mer desserter. Men för att än en gång visa bredden och få fram något nytt så valde jag ändå en tårta. Vad är ett bröllop utan tårtan liksom? säger Malin Haak.

Hjortron, havtorn och pistage i många lager var det vinnande konceptet. Hon byggde en ram för att kunna göra marmelad, tiden blev knapp och tårtorna fick snabbkylas med flytande kväve.

– Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, jag är perfektionist och blir sällan nöjd. Jag hann inte glacera tårtorna, men det gjorde inte så mycket. Det hade nog blivit för sött ändå. Och jag vann ju!

Hur är stämningen hemma nu?

– Vi får väl börja tävla här hemma för att se vem som verkligen är bäst. Vi tycker mest att det är roligt. Det är rätt sjukt ändå att vi båda har vunnit.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".