Skulpturen "En riktig dansk familj" av brittiska konstnären Gillian Wearing.
Skulpturen "En riktig dansk familj" av brittiska konstnären Gillian Wearing. Foto: Heine Pedersen/SMK

Den danska familjen gjuten i brons

En jury har valt ut familjen
2:57 min

Strax efter klockan tre idag avtäcktes en bronsskulptur i naturlig storlek vid Statens museum for kunst i Köpenhamn av "en riktig dansk familj". Det är brittiska konstnären Gillian Wearings senaste projekt.

I en urvalsprocess har en dansk familj valts ut att stå som modell för skulpturen. Jobbet att hitta familjen har genomförts i form av en tv-serie som sänds på Danmarks radio.

Nästan 500 familjer ansökte om att få vara med. 10 valdes ut till tv-serien. Sen har en jury, bestående av fem personer, vaskat fram en vinnare. Gillian Wearing, som själv inte sitter i juryn, har inte lagt sig i vem som valts ut utan är mer intresserad av att väcka diskussion om vad vi ser som en familj idag.

– Jag ville på ett mycket öppet sätt utforska hur vi kan tala om det, så det blir ett ämne för diskussioner, samtidigt som det finns en jury som pekat ut vem de anser är en familj som representerar 2017.

Familjen som till slut vann och offentliggjordes i eftermiddags utgörs av paret Yenny 29 år, som är född i Colombia och kom till Danmark som adoptivbarn och hennes partner Michael 30 år och deras lilla dotter Olivia som snart är 2 år gammal.

Familj, relationer och identitet har alltid varit centralt i Gillian Wearings konst, vilket också ses i hennes utställning som samtidigt visas inne på statens museum for konst. I fotoserien Album, gör hon tex exakta rekonstruktioner av sina egna familjemedlemmars porträttbilder, fast med sig själv utklädd och iförd ansiktsmask för att likna dem.

Men tillbaks till en riktig dansk familj. I dag vet vi väl att en familjekonstellation kan se ut på väldigt många olika sätt. Och då kan man ju undra om inte hela konstprojektet en smula föråldrat. Nej säger hon. 

– Vi tar ju porträttbilder, är inte det föråldrat? Vi avbildar landskap, är inte det föråldrat? Men det är ju en del av livet, så det kommer alltid vara viktigt, säger hon.

Det kan också ge en debatt. När hon gjorde liknande projekt i italienska Trento kom reaktioner från grupper.

– Då var det de som protesterade och berättade vilken typ av familj de kom från och menade att de ignorerats. Men jag var verkligen glad att de dök upp, för jag vill att människor ska ha en röst och jag vill att verket ska vara öppet för diskussion, säger Gillian Wearing.

Hels projektet "En rikgtig dansk familie" är ett samarbete mellan Kunsthal Aarhus och Statens museum for kunst. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".