Polisens avspärrningsband.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne

Kraftiga smällare oroar polisen

Polis: "Många tycker att det är obehagligt"
1:15 min

Ungdomar utrustade med kraftiga smällare som riskerar att skada sig själva och andra är ett problem som polisen mött på flera håll den senaste tiden.

Lomma, Burlöv, Kävlinge, Svedala, Staffanstorp och Lund är exempel på kommuner där polisen uppmärksammat detta.

– Det här är väldigt kraftiga grejer, vi är rädda att någon ska bli skadad. Vi vet att det faktiskt är många som har fått hörselskador på grund av de här smällarna, säger Håkan Persson, kommunpolis i Lomma.

Smällarna är av typen bangers som finns i olika styrkor, men som har en sak gemensamt; de smäller väldigt högt. Polisen i Lomma får regelbundet in klagomål, säger kommunpolisen Håkan Persson.

– Det smäller med jämna mellanrum här, precis som i alla andra kommuner, och vi får in klagomål. Många tycker att det är obehagligt, äldre blir rädda, småbarn tycker att det är skrämmande och hundägare klagar också väldigt mycket.

Polisen har tagit ett antal personer som haft smällare på sig på bar gärning. Men för att komma åt problemet krävs gemensamma insatser, menar Håkan Persson.

– Vi ser gärna fler vuxna ute i våra samhällen på fredags- och lördagskvällar, på kvällar överhuvudtaget. Ju fler vuxna som är ute, desto lugnare brukar det bli, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".