Björn Flygare, silversmed.
1 av 2
Björn Flygare. Foto: Mattias Roos/Kristianstads kommun
Verk av Björn Flygare på Tjörnedala konsthall vid årets konstrunda.
2 av 2
Verk av Björn Flygare på Tjörnedala konsthall, Konstrundan 2017. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Kristianstad

Silversmed tog hem årets kulturpris

Björn Flygare: Betyder mycket
1:23 min

Silversmeden Björn Flygare i Åhus blev årets mottagare av Kristianstads kommuns kulturpris.

Priset på 50 000 kronor delades ut under Kulturgalan igår, av kultur- och fritidsnämnden. I motiveringen står bland annat att Björn Flygare skapar verk av "högt estetiskt värde, som uppmärksammats och hyllats i såväl Sverige som i utlandet."

Konstnären själv är glad över utmärkelsen.

- Det betyder mycket att få den här uppskattningen på hemmafronten, och känna av att kommunen uppskattar det jag håller på med, säger han.

Under många år nu har många av mina arbeten kännetecknats av att jag har använt små människofigurer i skala 1:100.

Extra roligt tycker Björn Flygare det är att han får utmärkelsen samma år som hans verkstad fyller 50 år och som han fick sina stämpelrättigheter. Arbetat med silver han han gjort i över 60 år, och det har blivit många verk med åren - omkring 100 arbeten om året i snitt, berättar han. Formerna har varierat, från smycken och skulpturer till kyrksilver och andra större föremål, så kallad corpus.

- Under många år nu har många av mina arbeten kännetecknats av att jag har använt små människofigurer i skala 1:100, så jag bygger upp en liten värld med en eller flera figurer på mina skulpturer och på mina smycken, säger han.

Björn Flygare var också med och startade konstrundan i sydöstra Skåne, i Degerberga 1968.

- Då var vi fyra killar där som kom på den här idén med konstrunda, och det spred sig så nu finns det inte bara i Skåne och Sverige, utan utomlands ända ner i Provence i Frankrike.

Har du funderat något på vad du ska göra med priset?

- Nej det har jag inte hunnit, men det blir nog någon trevlig resa på något sätt, sedan blir det kanske lite andra idéer också, som jag inte har bestämt.

På Kulturgalan i Kristianstad igår delades fler utmärkelser ut. Bland annat fick dansaren Nichole Olguin Jönsson årets kulturstipendium av Kristianstads kommun, och gruppen Lasse Stefanz fick Kristianstadsbladets Kultur- och nöjespris.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".