Man och kvinna i ett gym
1 av 2
Anna Nordin, drog-och brottsförebyggande samordnare med Andreas Dahlqvist, träningsansvarig på Frisik och Svettis i Kristianstad efterlyser att fler gym går med i deras nätverk så att man bättre kan få koll och motverka doping. Foto: Pär Trulsson
Papperskorg ren träning
2 av 2
Papperskorgar i Kristianstad har pyntats i kampanjen för ren träning. Foto: Privat
Kristianstad

Nätverk mot doping vill att fler gym går med

Anna Nordin: Får vi med alla då har vi en större slagkraftighet
1:06 min

Doping är ett utbrett samhällsproblem, främst bland unga män. Sedan några år tillbaka finns ett nätverk i Kristianstad som ska motverka doping där flera gym, kommun och polisen ingår. Men fler gym behöver gå med.

– I dagsläget är ungefär hälften av alla gym i Kristianstad anslutna. Vi vill såklart att alla ska vara med, det hade gjort att vi hade fått en bättre överblick, säger Anna Nordin, drog- och brottsförebyggande samordnare på Kristianstad kommun.

Den här veckan pågår en nationell kampanj där bra arbete för att motverka doping lyfts fram. Det är PRODIS, ett nationellt nätverk som arbetar för att förebygga och minska användningen av anabola androgena steroider och andra dopningspreparat, som står bakom.

I Kristianstad sprids budskapet om ren träning bland annat genom att stadens papperskorgar pyntats.

Polisen ansluten

I nätverket ingår även polisen som får rätt att göra stickprov på de gym som är anslutna. För att det här arbetet ska bli mer effektivt är det en förutsättning att fler gym ansluter sig. Förvisso har det ändå blivit bättre på senare år.

– Innan så körde varje gym på med sitt och det kunde det vara någon medlem som var suspekt som vandrade in eller ut mellan olika gym, säger Anna Nordin.

Ny studie

Doping är i dag ett utbrett samhällsproblem och en ny studie visar att ungefär en av fem som tränar på gym uppger att de tar droger, oftast cannabis och stimulanser. Det handlar främst om unga män.

– De som använder sig av dopingpreparat, som ju syftar till att man ska bli större och starkare har man sett att de också visar upp det och kanske rör sig i krogmiljö där det flödar andra typer av droger. Det här sambandet är tydligare än vad man tidigare trott.

Anna Nordin har inga lokala siffror men utesluter inte att kopplingen också finns i Kristianstad.

– Vi kan inte bortse att vi har något liknande i vår stad, säger hon.

För att på allvar komma åt problematiken med doping tror Andreas Dahlqvist, träningsansvarig på Friskis och Svettis i Kristianstad, att det krävs en förändring på nationell nivå.

– Problematiken ligger fortfarande i att det är lättare för oss som idrottsförening att ha tillgång till Riksidrottsförbundets dopingkontrollanter som vi kan beställa hit medan de privata gymmen inte har tillgång till det. Och då blir det mycket svårare, det blir många tomma hot.

Betty Nilsson som ofta tränar på gym tycker ändå det är bra att nätverket finns och att frågan om doping lyfts.

– Det skrämmer kanske i väg folk som håller på med det och det är ju olagligt. Så jag tycker det är bra och det är bra att de är medvetna om att det förekommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".