Tina Lindau, narkossjuksköterska, Helsingborg Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Tina Lindau, narkossjuksköterska, Helsingborg Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Helsingborg

Sjuksköterskor på operation har sagt upp sig

Narkossjuksköterska: "Ser mörkt ut för oss som blir kvar"
3:22 min

Sju operations- och narkossjuksköterskor har sagt upp sig på operationsavdelningen i Helsingborg efter Region Skånes beslut om att avskaffa den kvotmodell som givit mer tid för återhämtning.

Det är en uppgiven stämning, många är väldigt ledsna. Det pratas mycket i korridorerna, och man känner ingen tilltro till framtiden.

– Många känner sig tvingade att lämna, för att de inte klarar av situationen, säger Tina Lindau, narkossjuksköterska på operationsavdelningen i Helsingborg.

Det gör framtiden mörk även för dem som är kvar, Tina Lindau tror att det kan bli betydligt fler som säger upp sig.

Hur stort problem skulle det vara om de här sjuksköterskorna försvinner?

– Det här är operationssjuksköterskor med mångårig kompetens inom olika specialområden, som kommer att få stora konsekvenser, och vi vet att operationssköterskor inte växer på träd, säger hon.

Förra våren, efter att ett tiotal narkossjuksköterskor sagt upp sig i protest mot arbetsvillkoren, erbjöds operations- och narkossjuksköterskorna i Helsingborg en kvotmodell som gav mer tid för återhämtning. Under det dryga år som gått upplever de att stämningen lyft och att personalen mått bättre.

Blir av med lokal kvotmodell

Men i och med att Vårdförbundet och Region Skåne kommit överens om ett regionalt kollektivavtal, är arbetsgivarens besked att avtalet ska införas även på operation i Helsingborg. Därmed försvinner kvotmodellen.

– I dag har vi tunga operationer, svårt sjuka patienter och traumapatienter, och därför behöver man tid för återhämtning, både fysiskt och psykiskt, säger Tina Lindau.

Vi har haft mycket sjukskrivningar och folk som gått in i väggen, för man orkar inte med belastningen. Kvotavtalet har hjälpt oss.

Divisionschefen Harald Roos har tidigare sagt till P4 Malmöhus att målet är att samma avtal ska gälla i hela regionen, och därför tas kvotmodellen bort.

För en majoritet av operations- och narkossjuksköterskorna kommer det nya avtalet att innebära en försämring. Sjuksköterskorna har lovats ekonomisk kompensation med alltifrån 100 till 2 000 kronor per månad beroende på bland annat ålder, erfarenhet och hur mycket kvoterad tid man jobbat.

– Pengar kompenserar ju inte för ledig tid. Det blir inte jag friskare och får mer ork av, så det är lite skrattretande att arbetsgivaren inte förstår vad det innebär med återhämtningstid, säger Tina Lindau.

Möte med förvaltningschefen

Hon vänder sig mot arbetsgivarens princip att samma avtal ska gälla överallt och menar att olika verksamheter har olika förutsättningar. Sjuksköterskorna har krävt ett möte med regionledningen, och i eftermiddag ska de träffa Björn Zackrisson som är förvaltningschef för bland annat lasarettet i Helsingborg.

– Vi hoppas att vi ska kunna omvända honom till att förstå hur det ser ut på golvet, för det är lätt att sitta bakom ett skrivbord och bestämma massa saker, när man inte vet vilka konsekvenserna blir, säger Tina Lindau.

Det är medborgarna som kommer att drabbas genom att inte komma till operation och få vänta.

Björn Zackrisson vill avvakta till efter mötet med att kommentera frågan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".