Bilden visar första sidan på ett handskrivet intervjuprotokoll från januari 1946, som förvaras i Ravensbrückarkivet på Universitetsbiblioteket i Lund. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
1 av 4
Protokollen skrevs för hand. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Bilden visar ett gravkors på Norra kyrkogården i Lund, över en av de tidigare koncentrationslägerfångar som dog kort efter ankomsten till Sverige 1945. Graven är namnlös. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
4 av 4
Flera av de sjukaste fångarna dog kort efter ankomsten till Sverige och ligger begravda på Norra kyrkogården i Lund. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Lund

Unika vittnesmål om Förintelsen läggs ut på nätet

Anhörig: Det är viktigt att var och en bär med sig ett stycke av den här historien
2:08 min

På fredag lägger Universitetsbiblioteket i Lund ut Ravensbrückarkivet på nätet. Hundratals vittnen berättar om nazisternas folkmord under andra världskriget.

I arkivet finns 514 intervjuer som gjordes under 1945 och 1946 med polska medborgare som suttit i nazisternas koncentrationsläger. De kom till Sverige vid krigsslutet med de så kallade Vita bussarna och med FN:s transporter. Universitetsbiblioteket i Lund får ofta frågor från människor som söker efter sina släktingar i arkivet. 

– Oftast för att de söker sina föräldrars eller morföräldrars namn i materialet, säger Håkan Håkansson, ansvarig för specialsamlingarna på Universitetsbiblioteket.  

I intervjuerna vittnar de tidigare fångarna om mord, slavarbete, medicinska experiment och andra övergrepp. Att de intervjuades så snart efter krigsslutet gör materialet unikt. 

– Det här projektet drog igång bara någon månad efter att de hade kommit till Sverige. Minnet är ju förgängligt och väldigt många som överlevde Förintelsen valde att glömma bort väldigt snabbt, säger Håkan Håkansson.  

Intervjuerna gjordes på polska. Med hjälp av donationer på tre miljoner kronor har man finansierat översättning till engelska. Så här långt har man hunnit med hälften. 

På nätet kommer man även att kunna se de handskrivna originalprotokollen som omfattar 5 500 handskrivna sidor. Materialet blir också sökbart. Förutom intervjuerna finns det fånglistor, listor över transporter mellan olika läger och ett stort antal föremål som fångarna hade med sig i arkivet. 

Det var en arbetsgrupp på nio personer, själva tidigare fångar, som gjorde intervjuerna. En av dem var juristen Bozyslaw Kurowski. Hans dotter Jadwiga Kurowska hoppas att framförallt skolor ska använda arkivet när det nu blir mer tillgängligt. 

– Jag tror att det är viktigt att var och en bär med sig ett stycke av den här historien så att man förstår vidden av det - också mot bakgrund av det som händer i Sverige i dag, säger Jadwiga Kurowska.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".