Moderaten Margareta Pålsson tycker inte att den politiska gången varit rätt i markfrågan
1 av 4
Moderaten Margareta Pålsson tycker inte att den politiska gången varit rätt i markfrågan Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio
Marken det handlar om delas mellan grannkommunerna Åstorp och Bjuv. En del har småindustrier i dag och annat är jordbruksmark.
2 av 4
Marken det handlar om delas mellan grannkommunerna Åstorp och Bjuv. En del har småindustrier i dag och annat är jordbruksmark. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio
Marken det handlar om delas mellan grannkommunerna Åstorp och Bjuv. En del har småindustrier i dag och annat är åkermark.
3 av 4
Från Göran och Lailas hus vid åskanten ser man en stor del av området som i dag mest består av åkermark. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio
I stadsplanen är det beslutat att området ska exploateras. Frågan är bara om det blir en torrhamn eller inte på Bjuvs sida av kommungränsen.
4 av 4
I stadsplanen är det beslutat att området ska exploateras. Frågan är bara om det blir en torrhamn eller inte på Bjuvs sida av kommungränsen. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio
Åstorp

Torrhamn eller inte?

Margareta Pålsson (M): "Det är en lek med ord"
3:00 min

Frågan om vad som ska hända med den 138 000 kvadratmeter stora industri- och jordbruksmarken mellan Bjuv och Åstorp har blivit en het potatis i Åstorp.

Tankarna på en torrhamn som skulle avlasta Helsingborgs hamn har funnits på tapeten hos de elva nordvästskånska kommunerna sedan flera år. Blickarna har bland annat riktats mot markområdet längs stambanan som delas mellan Bjuv och Åstorp.

Fullmäktige i Åstorp har sagt nej till logistikföretaget Catena som vill anlägga torrhamnen. Trots det klubbade en majoritet i kommunstyrelsen nu i oktober igenom ett annat markanvisningsavtal, med samma företag, Catena. Enda skillnaden är att Catenas planer nu gäller en logistikanläggning för e-handel. Moderaterna och SD är kritiska, de röstade nej. Enligt moderaternas ordförande i Åstorp, Margareta Pålsson, har den politiska processen i markfrågan inte gått rätt till.

– Absolut inte. Så sent som i juni månad i år togs ett beslut av fullmäktige att vi inte skulle ha en torrhamn i Åstorp. Helt plötsligt dyker samma ärende upp igen, bara det att nu har man döpt om det. Det är ingen torrhamn längre. Men det är alldeles självklart att det kommer bli containrar här. Hur många och i vilken omfattning vet vi inte. Det här är en lek med ord, säger hon.

Ronny Sandberg (S), kommunstyrelsens ordförande håller inte med. Det är ingen lek med ord eller odemokratisk beslutsgång, menar han. Kommunen har sagt ja till en logistikanläggning och inget annat, åtminstone på Åstorps sida av kommungränsen:

– För vår del, i det här markanvisningsavtalet, handlar det om lager och logistik för e-handel. Att Catena kanske också kommer att jobba med en torrhamn någonstans, det är en annan fråga. Men vi kommer inte sälja mark till en torrhamn eller något sådant, för då hade vi definitivt brutit fullmäktiges beslut, säger han.

Många tror att planerna för en torrhamn hamnar i Bjuvs kommun, ett par stenkast bort. Det är också något som bekräftas av Catenas representant Mikael Halling, när vi ringer. Flera Åstorpsbor vi pratar med uttrycker både förvåning och oro över beslutet att Catena ändå fått löfte att projektera marken.

Från Göran och Lailas hus vid åskanten ser man en stor del av området som i dag mest består av åkermark. De tycker inte den politiska beslutsgången varit lätt att följa och känner en oro för framtiden.

Det verkar väldigt konstigt när det finns ett beslut att man inte ska göra det. En torrhamn får stora konsekvenser till exempel för trafiken.

– Jag blir förvånad att man gör så här, det verkar nästan ohederligt, säger Göran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".