Personal på sjukhus och en barnarm.
Foto: Stina Stjernkvist/TT och TT.

Personalbrist drabbar cancersjuka barn

1:43 min

Personalbrist på flera av landets sex barncancercentrum leder till stängda eller förlorade vårdplatser, enligt ny granskning från Barncancerfonden.

Det är framförallt bristen på sjuksköterskor som gör att fyra av landets sex barncancercentrum i Stockholm, Linköping, Göteborg, Uppsala, Lund och Umeå, tvingas stänga vårdplatser. 

I andra fall handlar det om planerade vårdplatser som aldrig kunnat öppnas på grund av personalbristen, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden. 

– Det är tryggheten det handlar om. Den medicinska behandlingen är inte eftersatt men det gäller omvårdnaden. Sjuksköterskebristen drabbar barnen för att dom kan bli tvungna att byta avdelning eller till och med måste flytta till ett annat sjukhus för att få vård. 

Enligt granskningen är situationen värst i Göteborg där det finns ett behov av fler vårdplatser.

– Vi har ett ökat antal patienter vilket gör att vi skulle behöva öppna fler platser. Men att vi inte kan öppna fler platser beror till stor del på att det inte finns tillräckligt med personal, säger Karin Mellgren, överläkare på barncancercentrum i Göteborg. 

Eftersom det sällan går att skjuta upp behandlingar inom barnonkologi innebär personalbristen i första hand att patienter flyttas till andra avdelningar eller i vissa fall andra sjukhus, säger Karin Mellgren. 

Låg lön och obekväma arbetstider är några av anledningarna till att det är svårt att rekrytera. Den akuta bristen gäller i första hand sjuksköterskor men barncancerfonden varnar också för att många barnonkologer närmar sig pensionsåldern. 

– Vi har en tickande bomb vad det gäller barnonkologer. Det tar 15 år att bli barnonkolog. Det är stora pensionsavgångar att vänta inom kort så det kommer att bli akut där också, säger Kerstin Sollerbrant.

Att det satsas pengar på vuxencancervården hjälper inte situationen inom barncancervården, enligt Sollerbrant. Det behövs istället öronmärkta pengar för att komma till rätta med problemen. 

– Som tur är är antalet barncancerpatienter är inte jättemånga om man jämför med antalet vuxencancerpatienter, men det gör också att den här gruppen patienter har en tendens att drunkna i den här stora vuxenvärlden. Därför behövs det öronmärkning och en verklig vilja att förändra situationen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista