Ovanligt mörkt i Skåne och övriga landet. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Skåne

Bränder och stormar påverkar skånskt väder

2:27 min

Diset ligger över Skåne. Partiklar i luften från skogsbränder i Sydeuropa är förklaringen.

Morgonljuset var under tisdagen annorlunda på många ställen i landet.

Från Småland och Skåne har det kommit observationer av en orangefärgad sol och himmel under tisdagen. Liknande fenomen har rapporterats från London och Storbritannien under det senaste dygnet.

Det förklarades bland annat med rök från skogsbränder på iberiska halvön, röd ökensand från Sahara och stormmoln från orkanen Ophelia i Atlanten utanför Irland.

– Ljuset får en liten annan färg än vad vi är vana vid, säger Maria Jönsson på SMHI.

I Stockholmsområdet var det ovanligt mörkt i morse:

– Det är inte domedagen. Vi har helt enkelt ett väderfenomen som passerar. Det är en ordentlig front och en hel del täta moln. Vid kraftiga åskoväder kan himlen svartna väldigt snabbt, även på sommaren blir det då domedagsväder. Om man dessutom lägger till att solen bara gick upp för en timme sen blir det extra mörkt när åskmolnen skymmer solen, sa Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, till P1 Morgon.

Fenomenet har också att göra med varm och fuktig luft som strömmat in från söder de senaste dagarna. De för säsongen ovanligt höga temperaturerna har i sin tur gett upphov till åskvädret.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista