Potatisskörden ser bra ut i Edenberga.
Foto: Per Qvarnström/Sveriges Radio
Sölvesborg

Fruktad potatisparasit upptäckt i södra Sverige

2:42 min

Rundmaskar har hittats i stärkelsepotatis på en gård i Sölvesborg. Sprider sig angreppet av rotgallnematoden är läget allvarligt, enligt Jordbruksverket.

– Är den spridd så ser vi på det som väldigt allvarligt, säger Carin Bunnvik, chef på Jordbruksverket växtregelenhet.

Rotgallnematoden, Meloidogyne chitwoodi, är en väldigt liten rundmask som man inte kan se med blotta ögat men den följer med jord och växtmaterial när man flyttar runt den, berättar hon.

Hur har den tagit sig hit? 

– Vi vet inte om den kommit nu eller för flera år sen. Vi får försöka nysta oss bakåt, säger Carin Brunnvik.

Jordbruksverket har stoppat alla leveranser från den potatisodlare där masken upptäcktes. Jordbruksverket undersöker också området för att se om fler fält kan vara drabbade.

Maskiner och redskap som för med sig jord är en spridningsrisk.

Sjukdomen kan leda till allvarliga konsekvenser för både den utsatta odlingen och andra i närheten. Potatisar som drabbas av parasiten kan få förhårdnat skal och utväxter och små gångar efter maskarna.

Det här är Rotgallnematoden Meloidogyne chitwoodi:

• Rotgallnematoden är en jordlevande nematod som kan leva på många olika typer av växter.


• Nematoderna angriper bland annat potatis och lever i rötter och knölar. De får potatisen att bilda knutor, så kallade galler, på rötter och knölar under skalet.


• Fyndet är det första konstaterade fallet i Sverige. I Europa har nematoden tidigare hittats i Nederländerna, Belgien, Tyskland och Frankrike.

Källa: Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista