Avspärrningarna runt polishuset i Helsingborg.
1 av 3
Avspärrningarna runt polishuset i Helsingborg. Foto: Rafaela Stålbalk Klose/SR Malmö
Avspärrningarna runt polishuset i Helsingborg.
3 av 3
Avspärrningarna runt polishuset i Helsingborg. Foto: Rafaela Stålbalk Klose /SR Malmö
Helsingborg

Polishusets entré sprängd i natt

Helsingborgaren Bibi: Person i närheten hade rykt
0:55 min

Entrén till polishuset i Helsingborg har sprängts och skadorna är omfattande – och polisen har förstärkt bevakning utanför Rättscentrum i Malmö som en följd av dådet.

Klockan 00.20 larmades polisen om en kraftig smäll i Helsingborg. Det visade sig sedan att det var entrén till polishuset som sprängts.

– Polisens bombtekniker och kriminaltekniker är beställda för att undersöka vad som detonerat, säger Anna Göransson, vid polisen i region Syd.

Enligt initiala uppgifter ska ingen person kommit till skada. 

Under förmiddagen kommenterade statsminister Stefan Löfven sprängdådet.

– Våld mot poliser kan aldrig accepteras och nu är det viktigt att de ansvariga grips. Nattens dåd visar att vi måste fortsätta och intensifiera kampen mot den grova brottsligheten. Med strängare lagar, bättre verktyg och ökade resurser till polisen ska vi bekämpa våldet och öka tryggheten, skriver han till TT.

Explosionen har även lett till att poliser med förstärkningsvapen patrullerar utanför Rättscentrum i Malmö, som utsattes för ett liknande sprängdåd för tre år sedan. 

Boende i närheten vittnar om att det var en mycket kraftig smäll.- Jag satt i köket och kände hur det skakade till i lägenheten. Det kändes som att någon kastade något mot min balkong, så stark var tryckvågen, säger en läsare som bor i området till Helsingborgs Dagblad.

"Jag bor i Drottninghög och runt 00.20 hörde jag en stor explosion som fick mitt fönster att skaka, kändes som att hela rummet skakade" skriver en annan läsare i ett mejl till tidningen.

Troligen kommer sprängningen att utredas som allmänfarlig ödeläggelse. Inga hot har kommit in till polisen, enligt Göransson.

–  Som tur är kom ingen till skada, men det är naturligtvis allvarligt att någon ger sig på rättsväsendet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".