En av minnesplatserna i Malmö.
1 av 2
En av minnesplatserna i Malmö. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
En av minnesplatserna i Malmö.
2 av 2
En av minnesplatserna i Malmö. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Malmö

Oklart hur länge minnesplatser får vara kvar

5:06 min

Under senare år har spontana minnesplatser med blommor och ljus skapats på många platser runt om i Malmö där människor dödats. Men i Malmö stad finns ingen tydlig linje om hur minnesplatserna ska hanteras.

– Jag tycker inte det passar in i omgivningen så att säga, säger Malmöbon Uno Andersson. När de sätter dem mitt på en trottoar, som på Möllevångstorget, är det ju helt olämpligt. Är det lite avskiljt så här så spelar det inte så stor roll men inte mitt på gatan. Tyvärr så tänker jag så, säger han.

Vi är kanske mer vana att se minnesplatser av den här typen längst våra vägar, där människor dött i bilolyckor. Men under senare år har minnesplatserna blivit en allt vanligare syn i Malmö. På Balladgatan, Kronetorpsgatan, Möllevångstorget, Annelundsgatan, Bennets väg. Några finns kvar och andra är bortstädade.

– Vi har låtit dem vara kvar så länge de sköts av de anhöriga och sörjande, och när vi sett att de inte besöks längre har vi tagit bort dem, säger Tobias Nilsson som är avdelningschef på Gatukontoret i Malmö.

Några tas bort i samråd med anhöriga

En del av de minnesplatser som finns idag står på privat mark och då gör inte Malmö stad någonting, säger Tobias Nilsson. Men det kan vara så att man måste flytta minnessakerna för att de inte ska vara i vägen för trafikanter. Det hände till exempel vid platsen där 16-årige Ahmed Obaid mördades i januari år.

Den minnesplatsen är nu helt bortplockad i samråd med de anhöriga, enligt Tobias Nilsson, som säger att han har full förståelse för att vänner och släkt behöver en plats att sörja vid. Även om den råkar ligga mitt i stan.

– Det tror jag att jag själv hade behövt om någon nära anhörig till mig hade gått bort på något sätt. Sedan finns det ju uppbyggt i samhället andra sätt att minnas sina anhöriga med minneslundar och kyrkogårdar som man använder sig av efter ett tag, säger han.

Det är inte något man ska glömma lätt.

Men exakt hur länge en spontan minnesplats får vara kvar finns det alltså inga regler för. En policy håller på att utarbetas just nu, och det är politikerna som kommer ta beslut när förslaget är klart, säger Tobias Nilsson. Men Riam, som bor i ett hus precis bredvid Ramels väg, tycker inte att Malmö stad borde ha tagit bort blommorna och ljusen där.

– De ska vara där. Det är inte något man ska glömma lätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista