VIBORG 20160920 Sveriges Pauline Hammarlund och Danmarks Line Jensen till höger under tisdagens EM-kvalmatch i grupp 4 mellan Danmark och Sverige på Viborg Stadion i Viborg, Danmark. Foto: Jonas Ekströmer /TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Danmark

Ingen VM-kvalmatch för Danmark på fredag

Det blir ingen VM-kval-match för det danska damlandslaget mot Sverige i Göteborg på fredag.

Det danska fotbollsförbundet DBU har nu lagt ut på sin hemsida att Danmark inte kommer ställa upp i fredagens VM-kvalmatch mot Sverige på Gamla Ullevi.

– Vi har fått besked från det danska förbundet att matchen inte kommer att spelas. De är inte överens, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

– Det här är en speciell situation som vi inte varit i tidigare. Det är Uefa som fattar beslutet och vi söker dem för vägledning. Det finns ju också en 24-timmarsregel, säger Sjöstrand.

Det danska damlandslaget i fotboll har under hösten varit i konflikt med landets fotbollsförbund DBU. Det handlar om ekonomisk ersättning och ett nytt landslagsavtal.

Inför Danmarks VM-kvalpremiär mot Ungern i september kunde parterna enas om ett tillfälligt avtal.

Men, de danska landslagsspelarna hade inför fredagens Sverige-match varit tydliga med att man inte tänker gå med på någon tillfällig lösning denna gång.

Enligt den danska tidningen Ekstrabladet fanns det ändå en öppning i och med att parterna hade återtagit kontakt med varandra. Men enligt Håkan Sjöstrand är hoppet alltså ute.

Uefas disciplinära kommitté kommer nu att ta ställning till vidare konsekvenser.

– Ytterst är det Uefas disciplinära kommitté som tar beslutet och Danmark kan bli uteslutna för hela kvalspelet, säger Sjöstrand till SVT Sport.

Texten uppdateras.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista