Ida Knutsson, verksamhetschef på barnmorskemottagningen Mammakulan som har sina lokaler mitt emot polishuset.
1 av 5
Ida Knutsson, verksamhetschef på barnmorskemottagningen Mammakulan som har sina lokaler mitt emot polishuset. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Entrén till polishuset totalförstördes vid nattens bombning och från huset mitt emot ser man förödelsen.
2 av 5
Entrén till polishuset totalförstördes vid nattens bombning och från huset mitt emot ser man förödelsen. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Britt-Marie Kroon bor bara ett hundratal meter från polishuset och hörde den kraftiga smällen,"Förstod direkt att det var från polishuset".
3 av 5
Britt-Marie Kroon bor bara ett hundratal meter från polishuset och hörde den kraftiga smällen,"Förstod direkt att det var från polishuset". Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
I personalrummet på barnmorskemottagningen har fönster gått sönder av tryckvågorna.
4 av 5
I personalrummet på barnmorskemottagningen har fönster gått sönder av tryckvågorna. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Kvarteren runt polishuset i Helsingborg är avspärrade efter nattens sprängning.
5 av 5
Kvarteren runt polishuset i Helsingborg är avspärrade efter nattens sprängning. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus

"Det känns fruktansvärt"

4:22 min

Efter nattens bombdåd mot polishusets entré i stadsdelen Berga var det glassplitter och avspärrningar som mötte folk i närområdet.

Ida Knutsson är verksamhetschef på barnmorskemottagningen Mammakulan i Helsingborg. Mottagningen ligger i huset mitt emot polishuset och från personalens fikarum ser man den demolerade entrén ett tiotal meter över gatan. En av rutorna i fikarummet har gått sönder av tryckvågorna vid smällen.

- Vi fick sopa glassplitter när vi kom i morse. Det känns fruktansvärt på alla sätt. Man blir mer berörd än man tror. Det är vår arbetsplats och vi jobbar med människor. Nu ser man hur sårbar man är.

Under morgonen har både glasmästare och fastighetsskötare varit och tittat på alla lokaler som finns i huset. Utanför på gatan ligger drivor med glassplitter.

- Vårt yttertak har blivit påverkat, riktigt hur vet vi inte än. Men vi har lyckats städa undan i alla fall, säger Ida Knutsson och fortsätter:

- Vi försöker ha öppet som vanligt för våra patienter och får se hur det utvecklar sig. Men vi måste också ta hand om varandra i personalen. Det här känns så nära. Nu hände detta på natten, men det kunde lika gärna ha varit på dagen.

Utanför på Kullavägen kommer Elisabeth skyndandes med passet i handen. Hon vet ännu inte vad som hänt men ser avspärrningsbanden vid polishuset och får information av folk som står på platsen.

- Jag är här för att byta pass och hade ingen aning vad som hänt. Fick precis ett meddelande på mobilen att jag var välkommen hit klockan nio. Det är verkligen jätteotäckt och känner mig rätt så chockad faktiskt. Man vill veta vem som gjort det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista