Skåne

Skåningar saknar sina lokala nyhetsredaktioner

2:59 min

I helgen fyller Helsingborgs Dagblad 150 år. Trots att det går bra för tidningen har den lokala närvaron minskat med åren. Nu tar flera skånska nättidningar upp konkurrensen.

Sveriges största morgontidning utanför de tre storstäderna firar i helgen sin 150-årsdag. Helsingborgs Dagblad, som för tre år sedan slogs ihop med Sydsvenskan, har som uppdrag att bevaka hela nordvästra Skåne.

Men minskade intäkter till tidningsbranschen de senaste åren har gjort att de tvingats skära ner på de lokala redaktionerna. Förutom i Helsingborg har tidningen numera redaktion i Landskrona, Höganäs, Klippan och Landskrona.

– Förr fanns vi på betydligt fler ställen men jag tycker fortfarande att jag med viss stolthet kan säga att HD står för den bästa bevakningen av nordvästskåne, säger chefredaktör Jonas Kanje.

Och Helsingborgs Dagblad är långt ifrån det enda exemplet på nerlagda lokalredaktioner. Norra Skåne satt tidigare i Östra Göinge och Sveriges Radio P4 i Ängelholm, för att nämna några.

Åstorps kommun ligger på delad sistaplats i Skåne län vad gäller redaktionstäthet sedan HD lämnade sin redaktion.

– Det händer mer här i Åstorp än vad som kommer ut i pressen. Jag jobbar på en akutmottagning så jag vet, säger åstorpsbon Agneta Knoll Olsson.  

Flera skånska nättidningar

Men samtidigt som de traditionella medierna har tappat lite av sin lokala närvaro har flera nättidingar startats upp i syfte att täcka Skånes mindre belysta delar. Bara det senaste året har fem nya nättidningar tillkommit.

Marianne Rönnberg Galmor var en av pionjärerna i den skånska nättidningsbranschen när hon lanserade bjuvsnytt.se 2012.

– De traditionella pappersdrakarna lämnar ett stort tomrum efter sig som måste fyllas med någonting. Det är en demokratifråga, säger Galmor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista