Polis med automatvapen utanför polishuset i Helsingborg efter en kraftig explosion natten till onsdagen. Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT
Helsingborg

Efter sprängdådet: justitieministern till Helsingborg

Sprängdådet mot polishuset i Helsingborg natten till onsdag tvingade verksamheten att stänga och stora resurser har satts in för att hitta gärningsmännen. Än så länge är dock mycket oklart.

– Vi har fortsatt utredningsåtgärder men vi har ingen frihetsberövad eller så, säger Ewa-Gun Westford, polisen presstalesperson.

I eftermiddag besöker inrikes- och justitieminister Morgan Johansson Helsingborg.

– Vi hade ju ett samtal direkt från statsministern i går och sedan meddelade justitieministern att han ville komma. Det gör att man visar sitt stöd men också markerar allvaret i att ge sig på det allmänna och ytterst demokratin, säger Ewa-Gun Westford.

Glaspartierna i entrén har rasat helt och mängder av fönsterrutor har krossats, men ingen person är fysiskt skadad efter sprängningen.
Nu är det viktigt att återställa polisens verksamhet i Helsingborg, enligt Ewa-Gun Westford.

– En utmaning är passhanteringen. Numera är det ju så att man beställer tid för att göra sina pass och passmaskinerna är ganska komplicerade så det kommer vi att koncentrera oss på, att återställa receptionen och att fortsätta förundersökningen, säger Ewa-Gun Westford. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".