Kristofer Nesling, lärarstudent, Malmö högskola. Foto: Rafaela Stålbalk Klose/Sveriges Radio
Kristofer Nesling, lärarstudent, Malmö högskola. Foto: Rafaela Stålbalk Klose/Sveriges Radio
Malmö

Blivande lärare: "Lättare att vara tuff på nätet"

4:08 min

Polisen ser att hatbrotten på nätet ökar och mörkertalet är stort. Det är lättare att uttrycka sig hatiskt och kränkande när man skriver än att säga det ansikte mot ansikte.

– Jag tror att det finns många som blir internettuffa när de sitter framför en dator och inte riktigt förstår vad de skriver, säger Christopher Nessling, lärarstudent på Malmö högskola.

Hur tänker du dig att du ska prata med dina elever om hur man uttrycker sig på nätet?

– Man får ha en öppen dialog med eleverna om att det inte är okej att skriva vad som helst och om det skrivs så får man verkligen ta tag i det, både med den som har skrivit och den som har blivit utsatt, säger Christopher Nessling.

Har du sett något fall bland dina vänner där det har gått över gränsen?

– Ofta när politik kommer upp i ens flöde brukar kommentarerna spåra ur och det kan vara de minst väntade personerna som skriver de mest kränkande sakerna.

Man undrar ju om man verkligen känner de här personerna.

Konfronterar du dem?

– Jag brukar avfölja de som håller på och skriver om politiska grejer, jag vill inte se vad de håller på med. Att konfrontera brukar inte bli så bra då blir det bara en öppen konflikt som inte löses där, säger Christopher Nessling.

Vad gör du när du träffar dem, pratar ni om det då?

– Det har hänt och ofta kan de ju inte stå för det de har skrivit. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista