Elisabeth von Essen, forskare och doktor i miljöpsykologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp. Foto: Victor Pandurescu/Sveriges Radio
Elisabeth von Essen, doktor i miljöpsykologi, SLU Foto: Victor Pandurescu/Sveriges Radio
Forskning

Tidiga upplevelser präglar vår hållning till mat

4:52 min

Har man positiva minnen av mat från barndomen blir det en trygghet medan den som förknippar mat med problem kan hamna i ett pendlande mellan dieter. Det visar en studie vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Har man positiva minnen med sig hemifrån, att man sitter ner tillsammans vid matbordet och hjälpts åt planera och göra maten så blir det en trygghet. 

– Då blir det som med mammas köttbullar att det flyttar mig tillbaka i tiden, kanske till då jag var riktigt liten och då blir en slags brygga mellan tryggheten i barndomen och det liv jag lever nu, säger Elisabeth von Essen, doktor i miljöpsykologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Den som har haft det svårare med maten som liten, kanske för att familjen inte har haft råd att köpa tillräckligt med mat eller att det inte har funnits någon som kan laga mat hemma får en mer ambivalent hållning till mat.

– Man kanske pendlar mellan olika dieter eller man hittar kanske inte sitt eget sätt att äta eller så äter man kanske inte alls, säger Elisabeth von Essen.

Mycket av det vi gör med andra människor är kopplat till mat, vi träffas för att fika på stan, vi möts över en bit mat och vi pratar om mat. De som har svårt för mat kan få svårt att planera för måltider och maten har inte heller samma sociala betydelse.

– För dem hade mat lika gärna kunnat vara ett piller eller ett piller som man stoppar i sig innan man rusar vidare, säger Elisabeth von Essen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista