Klass 3A, Lindängeskolan förbereder sig för att vara med i största kemiexperimentet. Foto: Rafaela Stålbalk Klose/Sveriges Radio
Klass 3A, Lindängeskolan Foto: Foto: Rafaela Stålbalk Klose/Sveriges Radio
Malmö

De tränar för största landsomfattande experimentet

3:30 min

I helgen samlas 110 000 elever i ett enda stort kemiexperiment. En av klasserna som är med är 3A på Lindängeskolan i Malmö där eleverna nu ligger i hårdträning.

– Vår lärare har tagit fram experimentsaker. Det är ett litet plaströr med olika färger i där vi har tittat på vilken färg molekylerna har i färgen grön, berättar en av eleverna.

– Vi försöker se hur färgerna är uppbyggda på molekylnivå och nu ska vi ta reda på varför gul kom ut före blå, förklarar läraren Maria.

Herman, 9 år, tycker att kemi och att experimentera är viktigt.

– Vi behöver nya saker till vår planet, säger han.

Om du hade fått välja vad du vill att experimentera med, vad hade du valt?

– Bilar, det finns mycket att experimentera med där, diesel och bensin.

Med Kemidagen vill man att fler barn ska få upp ögonen för ämnet och bli intresserade. Det handlar också om att det i framtiden kommer att finnas många jobb inom kemiindustrin. Även om Herman gillar kemi så är det inget han vill jobba med.

– Jag vill bli polis, säger Herman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista