Till vänster: en tegelsopp Foto: Emil Langvad/TT till höger: Vit flugsvamp, som innehåller det giftiga ämnet amatoxin. Foto: Karin Markhede/TT
Till vänster en tegelsopp, till höger, vit flugsvamp. Foto: Emil Langvad och Karin Markhede/TT
Skåne

Så undviker du dödssvamparna

4:04 min

Det har varit ett ovanligt gott svampår i år och många har varit ute i skog och mark för att plocka men risken att ta fel är stor om du inte vet vad du gör.

– Slarv och att man går ut i skogen med alldeles för dåliga kunskaper är de två främsta orsakerna till att man blir sjuk av svamp, säger Sigvard Svensson, mykolog vid Lunds universitet.

Det handlar om att veta hur svampen ser ut och titta på detaljer som är viktiga att lägga märke till och att aldrig slarva med att titta på varje enskild svamp.

– Ingen ska tro att man blir expert av att läsa en svampbok. Istället kan man rikta in sig på ett par få arter som man lär sig känna igen ordentligt och vilka eventuella risker för förväxling som finns för just dem, säger Sigvard Svensson.

I Skåne finns runt 6 000 olika arter, svampböcker belyser bara en bråkdel av dem, kanske 400-500 arter. Av de 6 000 svamparterna som finns i Skåne är runt 100 matsvampar och ungefär lika många är giftsvampar.

– Det säger sig självt att risken för att du hittar något som inte är ätligt eller rent av giftig är ju därför ganska stor, säger Sigvard Svensson.

Ett annat sätt att lära sig mer om svampar är att följa med på organiserade svamputflykter eller gå på svamputställningar.

– Det finns mycket information på nätet men bara några få ställen som är garanterat riktiga. Det är mycket strunt också, säger Sigvard Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista