Linda Dahl, etnolog och matskribent. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Linda Dahl, etnolog, kock och matskribent. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Mat

Svekfulla smaklökar luras med enkla trix

6:08 min

Vad är det som gör att vi tycker om en smak och ogillar en annan. Mentala smaklökar kan både vara en tillgång och en begränsning.

– Vi använder alla våra sinnen när vi äter. De smak- och doftmolekyler som maten avger skickar signaler till hjärnan som skapar en smakbild, säger Linda Dahl, etnolog, kock och matskribent.

Vissa råvaror, till exempel kött från häst och hund är här helt otänkbara att använda som livsmedel medan det är helt okomplicerat i andra delar av världen.

– Där är de mentala smaklökarna ganska starka. Man sätter inte tänderna i ett av sina käraste husdjur som bor och kanske till och med ligger i samma säng.

Förpackning och pris spelar också roll för smakupplevelsen.

– Ett vin som ges ett dyrare pris upplevs som godare än ett vin med billigare pris, även om det är samma vin i flaskan, säger Linda Dahl

Att jobba med de mentala smaklökarna kan bli en tillgång för den som vet hur de styrs.

– Då kan man få exempel på att en ost smakar mer salt om man serverar den på kniv än om den serveras på en sked. Serverar du jordgubbsmousse på en vit tallrik upplevs den sötare än om den hade serverats på en svart tallrik, säger Linda Dahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista