Moderaterna vill ha tiggeriförbud i Åstorp
Foto: Emil Langvad/TT.
Vellinge/Skåne

Länsstyrelsen säger nej till tiggeriförbud

1:09 min

Länsstyrelsen i Skåne upphäver nu Vellinges beslut om tiggeriförbud på flera platser i kommunen.

Det var ju för en tid sedan som kommunen klubbade igenom att det skulle vara förbjudet att tigga på vissa ställen i kommunen.

Länsstyrelsen, som nu tagit del av beslutet, säger bland annat att en av förutsättningarna att ändra på de lokala ordningsföreskrifterna är att det verkligen behövs. Det har inte Vellinge kommun visat i de underlag som skickats in.

Och nu häver alltså länsstyrelsen tiggeriförbudet i kommunen.

Enligt Länsstyrelsen ligger bara ett fåtal inkomna klagomål från kommuninvånare till grund för beslutet, och problemen har främst handlat om obehag – inte ordningsstörning. De problem man har haft med exempelvis olovligt campande regleras redan i den befintliga ordningsstadgan, resonerar Länsstyrelsen.

– Vi konstaterar att beslutet strider mot en grundläggande förutsättning i ordningslagen och därför ska upphävas, framhåller länsöverdirektör Ola Melin i ett pressmeddelande.

Artikeln uppdateras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista