Kommunalrådet Carina Wutzler (M) under fullmäktigedebatten om tiggeriförbud i Vellinge. Foto: Johan Nilsson/TT.
Kommunalrådet Carina Wutzler (M) under fullmäktigedebatten om tiggeriförbud i Vellinge. Foto: Johan Nilsson/TT.
Vellinge

Stopp för förbud gör kommunalråd besviken

3:27 min

Att Länsstyrelsen upphävt Vellinge kommuns tiggeriförbud gör det moderata kommunalrådet Carina Wutzler både besviken och förvånad. Hennes spontana känsla är att det kan vara värt för kommunen att överklaga.

– Vi har tre veckor på oss, så det får vi återkomma till, säger hon.

Besviken är Carina Wutzler för att hon hade hoppats att förbudet mot tiggeri på vissa platser i Vellinge kommun skulle börja gälla 1 januari som planerat.

Och förvånad är hon över länsstyrelsens argumentation i beslutet.

– Tittar man på det rent juridiskt finns ju möjligheten för kommunen att införa egna förbud och restriktioner enligt ordningslagen.

Länsstyrelsen i Skåne anser att kommunen inte lyckats peka på att tiggeriet innebär en tillräcklig ordningsstörning för att förbudet ska behövas. Men sådana krav brukar man inte ställa vid andra restriktioner, påpekar Carina Wutzler. Exempelvis har nya campingrestriktioner införts utan att det behövs dokumentation över störningarna.

– Det känns som om det här är en känslig fråga, och då fattar man ett beslut som jag anser är lite fegt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista