Malmö

FN:s klimatpanel möts i Malmö

4:16 min

I veckan är FN:s klimatpanel för första gången någonsin i Malmö. Ett hundratal forskare ska under veckan arbeta med en rapport om hur klimatmålen för den globala uppvärmningen ska nås.

Hur ska klimatförändringarna begränsas? Och hur ska vi hålla den globala uppvärmningen till max 1,5 grader? Det är några av de frågor som klimatforskare från 195 av FN:s medlemsländer ska arbeta med i Malmö i veckan.

Klimatpanelen, IPCC, deltar i det tredje av totalt fyra möten. Tidigare möten har ägt rum i Sydamerika och England. Att det nu blev Sverige och Skånes tur att agera värd har varit bestämt sedan länge, då Sverige i hög utsträckning ligger i framkant i arbetet med hållbar utveckling.

– Det ger ju tillfälle för både Skåne och Malmö att tala om vad vi gör. Vi är glada och stolta över att de är här och gör sitt jobb medan vi också får en chans att visa vad vi gör, berättar Anneli Hulthén, Skånes landshövding, som talade på öppningsceremonin.

Bakgrunden till mötena är FN:s klimatmöte i Paris 2015 där klimatmålet om att den globala uppvärmningen inte ska överstiga 2 grader sattes upp. För att nå målet krävs åtgärder på många olika områden, där transport är särskilt centralt, men också att hitta fossilfria alternativ inom konstgödsel, elproduktion och i privat konsumtion. 

– Det är ett väldigt tufft mål, det måste man erkänna. Vi är nära 1,5 grader som det är nu. Så man behöver arbeta ambitiöst, berättar Markku Rummukainen, som är nationell kontaktperson för IPCC och professor i klimatologi.

Rapporten ska i ett senare skede användas som kunskapsunderlag i diskussioner och förhandlingar med beslutsfattare runtom i världen och ska vara färdig om ett år.

Markku Rummukainen berättar att med en 1,5-2 graders förhöjning så är effekterna hanterbara. Därefter kommer det bli väldigt annorlunda väldigt snabbt, berättar han.

I Skåne finns vissa särskilda utmaningar i och med klimatförändringarna. Här handlar det om förhöjda vattennivåer och landsänkning.

– Det är en dubbel utmaning, säger Anneli Hulthén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista