En skånsk flagga i gult och rött. Foto: Roger Wikström/TT
En skånsk flagga i gult och rött. Foto: Roger Wikström/TT
Skåne

Hiss eller diss - nu avgörs flaggbråket

2:11 min

Röd-gula korsflaggan användes av Quisling, det norska nazistpartiet i Norge mellan 1933-1945. Skånska flaggan kan få fel associationer om den blir officiell, varnar statsheraldiker Henrik Klackenberg.

Det rödgröna styret i region Skåne vill göra skånska flaggan till officiell flagga och är något som ska beslutas om under regionfullmäktige, som pågår i Kristianstad just nu.

– Man bör nog gå till riksdagen om det ska göras en ny praxis och sedan beslutas att införa regionala flaggor, säger Henrik Klackenberg på Riksarkivet med kunskap om flaggor och vapen.

Han tycker att det räcker med det röda griphuvudet på gul botten, som använts i Skåne i officiella sammanhang sedan 1660-talet. Korsflaggan, menar han, användes av Quisling, det norska nazistpartiet i Norge mellan 1933-1945.

– Känns inte så lämpligt, man kan ta illa upp som norrman om man ser flaggan på landsbygden i Skåne. En olustig effekt, som man ska tänka på, säger han.

Riksdagen måste erkänna flaggan godkänd för att den ska bli officiell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista