Aras brukade ibland gå på promenader i St Larsparken med patienterna.
Aras brukade ibland gå på promenader i St Larsparken med patienterna. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Ett nytt Sverige

Aras första jobb i Sverige

"Yrket passade mig"
8:55 min

För mer än tjugo år sedan arbetade Aras som mentalskötare på St Lars sinnessjukhus, som det hette då. Nu återvänder han för första gången sedan han slutade.

- Det är många år sedan. Redan 1993 började jag jobbade här som mentalskötare. Jag jobbade mest kvällar och helger och då ville man komma ut lite och promenera med dem.Vi kom då till den här parken och det fanns en del djur som de matade. Det var som en helig aktivitet för dem.

Den lummiga parken med de stora träden, ån och dom små broarna väcker en hel del minnen hos Aras.

- Vi stod här på bryggan och räknade fiskar. Det var skönt på något sätt att jobba här.Jobb var en hobby för mig på den tiden och jag passade till det här yrket för jag kunde lugna ner patienterna faktiskt. Jag var inte rädd för dem. Jag försökte förstå dem.

Aras hade med sig en sjukvårdsutbildning från Kurdistan och när han väl kunde svenska fick han jobbet här på St Lars. 1995 kom han in på psykologutbildningen men fortsatte då att jobba här på all ledig tid och även om han trivdes med jobbet och lärde sig mycket så var det tufft ibland, säger han.

- Det var ju låsta avdelningar, man hade alltid nyckel med sig och man var ju rädd om patienterna och ville inte att de skulle skada sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".