Sevedsområdet i Malmö
1 av 2
Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Jonathan Örstrand, kommunpolis i Malmö och Zafar Espari, butiksägare på Seved
2 av 2
Jonathan Örstrand, kommunpolis och Zafar Espari, butiksägare. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Malmö

Seved har blivit lugnare

6:21 min

På två år har antalet anmälda brott minskat på flera gator i Svedsområdet. På Rasmusgatan, som beskrivits som Sveriges farligaste gata, gick antalet anmälda brott ner med 43 procent under förra året.

– Trots att vi har en stor mängd brott som anmäls här i området så går det totala antalet anmälda brott konstant neråt. Det är en positiv trend, säger Jonathan Örstrand, kommunpolis i Malmö.

Han är i området minst en gång i veckan för att träffa olika människor i området i sitt arbete som kommunpolis.

– Det är ett väldigt fint område, bra geografisk placering men det är också väldigt slutet. Här är individer som stör ordningen genom sitt agerande, genom att missbruka och sälja narkotika.

Färre som säljer knark

Det vanligaste anmälda brottet på alla Seveds gator från 2015 fram till i dag är narkotikabrott. Men de som säljer har blivit färre, säger Jonathan Örstrand. Gruppen han pratar om har blivit mindre, från ett drygt 30-tal till 10-12 personer i dag. Just nu blir de enligt polisen inte heller fler.

Den totala bilden av området är att det inte sker någon nyrekrytering här till de lokala kriminella nätverken.

Ägaren till den lokala mataffären, Zafar Espari, håller med om att det blivit lugnare under de senaste två åren.

– Jag tycker att det har blivit lugnare och finare. Det händer inte så mycket som tidigare. Många jag känner har fått jobb och då är det klart att det minskar brottsligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista