Sjöräddningssällskapet i Trelleborg får många fler larm.
Sjöräddningssällskapet i Trelleborg får många fler larm. Foto: Marcus Ericsson/TT
Trelleborg

Fler båtar går på grund

3:16 min

Antalet sjöräddningar i Skåne ökar markant. Sedan 2015 har sjöräddningens uttryckningar i Skåne ökat från 88 till 127 stycken.

Nittio procent av larmen kommer från två rev utanför Trelleborg där djupet plötsligt tar slut. Båtarna har i regel färdats från Falsterbokanalen och går österut mot Trelleborgs fyr, vilket leder till att de går på grund.

När larmet går

– Det kan vara fullständigt kaos, i regel är det familjer med barn i båtarna när vi kommer ut, säger Christer Torell, stationsansvarig på sjöräddningssällskapet i Trelleborg.

Lätt att komma fel

En anledning till grundstötningarna tror Christer Torell beror på de digitala sjökorten och att det är lätt att zooma in fel och inte se grunden, speciellt mitt i natten.

– Vi gör en bedömning när vi kommer ut om båten tar in vatten, eller om den står bra där den står och ett bärgningsbolag kan ta in den, säger Christer Torell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista