En läkare med ett stetoskop runt halsen Foto: Bertil Ericson/TT
Foto: Bertil Ericson/TT

Läkare missnöjda med politikerlöfte

2:33 min

Nu har politikerna bestämt hur pengarna ska fördelas i regionen nästa år. Det rödgröna styret är särskilt nöjt med satsningen på vårdcentralerna men läkarna tycker inte det räcker.

Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande, kallar resurstillskottet till vårdcentralerna för "den viktigaste satsningen" i regionbudgeten.

– Vi satsar 100 miljoner extra så jag tycker att vi har satsat otroligt mycket på primärvården, säger Fritzon.

Det räcker inte på långa vägar, hävdar Fredrik Modig, läkare på vårdcentralen Måsen i Lund. Han är en av över 500 läkare som tidigare larmat om situationen i den skånska primärvården.

– Vi hade förväntat oss en betydligt större satsning. De här 100 miljonerna är på tok för lite om vi ska kunna axla det ansvar som vi både förväntas ta och vill kunna ta framöver, säger Fredrik Modig.

Vad är problemet som ni ser det, för det är ju extra pengar?

– Bara i år går primärvården i Lund/Malmö med ungefär lika mycket back. Det är mycket annat som kommer kosta här framöver. Ska man satsa på primärvården så ska man kunna anställa personal.

Han tar upp andra nya uppgifter som kommer behöva utföras av läkarna på vårdcentralerna och som kommer kräva resurser.

– Det känns som att deras satsningar som låter stora kommer ätas upp.

– År 2014 satsade man 18-18,5 procent av den totala sjukhusbudgeten på primärvården, nu är vi nere i 16 procent och nästa år ser det ut att bli ännu lägre, säger Fredrik Modig.

Han säger att den internationella rekommendationen är en andel på uppåt 25 procent som ska gå till primärvården.

– Vi kommer inte kunna fylla det uppdrag vi har i nuläget.

Hur pratar ni om situationen nu efter det uppropet ni skrev på tidigare?

– Alla är redan ansträngda. Det är oerhört pressat, en del funderar på att byta jobb. Hade vi fått grundförutsättningar att göra vårt uppdrag fullt ut så tror jag att vi hade avlastat övrig vård, säger Fredrik Modig.

Det rödgröna regionstyret menar att uppgiften om andelen resurser till primärvården är felaktig, eftersom Region Skånes sätt att redovisa till Sveriges kommuner och landsting, SKL, förändrats mellan åren. Enligt styret har i själva verket andelen till primärvården ökat något mellan 2014 och 2016.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista