Sophie Oppong har psoriasis, står framför en vit vägg.
Sophie Oppong har sjukdomen psoriasis, som hon anser att många har fördomar kring. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges radio

Många med psoriasis känner sig diskriminerade

3:56 min

Många av dem som lever med sjukdomen psoriasis lider i tystnad, både fysiskt men också psykosocialt, visar en undersökning som läkemedelsbolaget Novartis har gjort. Sophie Oppong känner igen det här.

Sophie Oppong lever med hud- och ledsjukdomen psoriasis. Sedan ett år tillbaka har hon tagit medicin mot smärtan. Sjukdomen utgör ett hinder i vardagen både fysiskt och när det gäller ens självbild, berättar Sophie Oppong.

– Du har väldigt ont så du är väldigt begränsad när du ska göra olika aktiviteter. Jag minns att när jag skulle klippa mitt hår kort att jag sa till min frisör att jag inte ville att min psoriasis skulle synas.

När läkemedelsföretaget Novartis gjorde en undersökning så svarade 98 % av de tillfrågade att de känner sig diskriminerade eller förnedrade på grund av sin sjukdom.

– Jag har själv inte upplevt någon diskriminering kanske för att jag inte haft det så synligt. Men jag vet många av mina vänner som har psoriasis som syns mycket att de fått många nedsättande kommentarer, säger Sophie Oppong.

– Det tär jättemycket på en psykiskt och många mår dåligt, fortsätter hon.

Kommentarerna beror på okunskap, tror Sophie Oppong. Undersökningen visar dessutom att många tror att sjukdomen smittar vilket är felaktigt.

Hur kan det vara att vi fortfarande har så dålig kunskap om psoriasis?

– Det finns för lite information trots att det är en så vanlig sjukdom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista