Sverige

Tusentals hamnar hos Kronofogden i onödan

1:50 min

En stor andel av dem som hamnat hos kronofogden för att de inte kunnat betala sina studielånsskulder har gjort så i onödan. Det visar en genomgång som CSN har gjort.

Under förra året hamnade drygt 86 000 personer hos Kronofogden till följd av att de inte kunnat betala sina studielånsskulder till CSN.

Men drygt 40 procent, eller 38 000 personer hade eventuellt kunnat undvika det. Det handlar om personer som haft så låga inkomster att de hade kunnat få rätt att betala mindre eller skjuta fram sin betalning av studielånsskulden, en möjlighet som utnyttjas av få.

– Vi tycker att det är jättetråkigt att det är så pass få som känner till rätten till nedsättning och kanske hamnar hos Kronofogden i onödan, säger Maria Edström som är kontorschef på CSN.

Sett till det totala antalet personer med studielån så rör det sig i fjol om cirka sju procent som haft betalningsproblem som gjort att de hamnat hos Kronofogden.

Det är en lägre andel än åren innan, även antalet personer som inte kan betala sina studieskulder har minskat. Men fortfarande är CSN en av de organisationer som har flest kunder med betalningsproblem hos Kronofogden.

– Vi på CSN måste ju rannsaka oss själva och titta på hur vi jobbar med information, så att vi når kunderna. Men en annan sak är ju också att den här gruppen kanske inte alla gånger är så mottaglig för information, man är i en väldigt trasslig situation i livet, säger Maria Edström på CSN.

För att komma åt problemet har CSN bland annat testat att ringa och sms:a till personer upp till 29 år som är på väg att få sin studieskuld överförd till Kronofogden för första gången. 

På myndigheten är man nöjd med resultaten - av de personer CSN fick kontakt med var det bara 14 procent som fick krav skickat till Kronofogden, jämfört med 62 procent av de som man inte fick kontakt med.

Nu ska CSN satsa ännu mer på att nå ut med information om hur den som har svårt att betala sina studielånsskulder kan undvika att hamna hos Kronofogden.

Vilket råd vill du ge till den person som har svårt att betala sina studielånsskulder?

– Ta kontakt med CSN! Det finns flera möjligheter om man hamnar i betalningssvårigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista