Sjukhusets personal i Lund fyller på vatten ur stora dunkar för att klara verksamheten. Foto: Victor Pandurescu/Sveriges Radio.
Sjukhuspersonalen fick fylla vatten ur dunkar och bära ut. Foto: Victor Pandurescu/Sveriges Radio.
Lund

Regionen kräver 5 miljoner efter vattenproblemen

5:28 min

Region Skåne kräver 5 miljoner kronor i ersättning av VA Syd för vattenproblemen i Lund i våras då det stora sjukhusets vatten fick kokas i två månader. Nu går vattenbolaget igenom kravet.

Stora personella insatser, material och provtagningar är det som Region Skåne nu vill ha ersättning för.

– Det var påfrestande. Inte minst för vårdpersonalen som i många fall fick transportera vatten ut till vårdavdelningarna. Och vår personal på tekniska sidan fick jobba i princip dygnet runt, berättar Regionfastigheters biträdande förvaltningschef Peter Hartvig.

Han säger samtidigt att regionen står bättre rustad idag om liknande problem skulle uppstå igen - och att den egna vattenrening som installerades bland annat på barnsjukhuset i Lund ska vara kvar.

VA Syds biträdande förvaltningsdirektör Henrik Aspegren konstaterar att regionen som fastighetsägare har rätt att ställa anspråk. Det har redan en rad andra fastighetsägare som drabbades av vattenproblemen gjort. 14 sådana ärenden återstår att behandla.

Och nu håller man alltså på att gå igenom kravet från Region Skåne på 4 miljoner kronor plus moms, totalt drygt fem miljoner.

– Jag ska inte spekulera över hur det blir på sista raden, säger Henrik Aspegren. Fyra miljoner i ett anspråk är självklart väldigt mycket pengar.

Däremot gläder han sig åt en annan effekt av vattenproblemet där det tog lång tid att hitta bakteriekällan.

– Det är att vi identifierat en väldigt olämplig arbetsmetod som används i hela landet. Så vi har nog bidragit till att få bort en olämplig arbetsmetod och undanröjt en påtaglig risk för att något sådant här ska kunna hända igen. Och det är glädjande!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista