Skåne

Snabbare surf på regionbussarna

1:41 min

Det trådlösa nätverket på Skånetrafikens regionbussar ska bli snabbare. Just nu pågår en uppgradering på samtliga 549 bussar som trafikerar länets vägar.

– På alla gula bussar finns det wifi men det har inte varit så funktionsdugligt som vi ville, säger Magnus Wikfors som är Skånetrafikens affärsområdeschef för bussar i norra Skåne.

Det trådlösa nätverket på Öresundstågen fungerade så dåligt att det slopas. Även på många av Skånetrafikens regionbussar har kapaciteten varit för dålig och surfen långsam. Framförallt om det var många på bussen som skulle samsas om nätet.

Därför pågår sedan en tid tillbaka en uppgradering där bussarna får både ny hårdvara och mjukvara. Arbetet väntas vara helt klart och fungera på alla 549 bussar strax efter årsskiftet.

– Förhoppningsvis kommer det här inte lagga någonting mer utan man kan ha den funktionalitet som man är van vid, säger Wikfors.

Elna Henriksson pendlar med buss mellan Simrishamn och Kristianstad.

– Det betyder jättemycket. Jag får 1,5 timme gånger två till att använda tiden till att jobba på. Det här kan många ha glädje av, säger hon.

Det trådlösa nätverket på regionbussarna är enligt Magnus Wikfors av liknande system som det på Pågatågen.

Det här kanske kan vara en lösning för Öresundstågen framöver också?

– Ja, och det får väl Öresundståg AB installera och arbeta med, säger Wikfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista