Späkguiden Jacques Schultze pratar i radio om Halloween.
Jacques Schultze är en spökguide i Malmö och Lund. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges radio
Skåne

Han leder dig i skräckens fotspår

3:00 min

Spökguiden Jacques Schultze berättar kusliga historier som utspelat sig i Skåne och som fortsätter att skrämma hundratals år senare.

Det är snart Halloween men hur väl känner du till den skräck som utspelat sig i dina hemtrakter? Har du hört talas om det läskiga mordet vid Lunds universitet på 1800-talet? Eller häxbränningarna i Malmöstadsdelen Kirseberg? Dessa är bara några av de många skräckhistorier som spökguiden Jacques Schultze drar på sina vandringar.

– Jag brukar försöka hålla det minst ett halvt sekel bort, man kan inte gå in på saker som hände för ett år sedan, säger han.

Vissa vandringar är ute på kyrkogårdarna i Malmö och Lund. Där döljer sig en massa kusliga historier som inte alltid går att läsa om i en vanlig historiebok.

– Där är många akademiker och folklivsforskare i Lund som pratat med gammalt folk om vad de kunde. Där har jag fått mycket tips, säger Jacques Schultze.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista