Skåne

Månadskort på stadsbussarna höjs mest

1:33 min

I december väntas en höjning av kollektivtrafiktaxorna i Skåne. Till exempel kommer månadskorten med stadsbussarna att bli 50 kronor dyrare.

Det är den första höjningen som sker efter regionfullmäktiges beslut tidigare i veckan att avgifterna ska höjas varje år.

– För att få ihop hela ekonomin behöver vi höja våra intäkter, och då har man beslutat i regionfullmäktige att vi ska höja taxorna med konsumentprisindex, och det är för nästa år 2,1 procent, säger Stefan Svalö (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

På måndag väntas kollektivtrafiknämnden ta beslut om de taxor som ska gälla i den skånska kollektivtrafiken från den 10 december. Tanken är att höjningen med 2,1 procent ska dra in 33 miljoner kronor till Skånetrafiken nästa år, men höjningen slår olika mot olika biljettyper.

– Ja, det är lite olika hur det ser ut, men den här gången höjer vi på exempelvis våra 30-dagars periodkort, det man kallar månadskort, säger Stefan Svalö.

För månadskorten hamnar höjningen på mellan 25 och 50 kronor, och den största höjningen blir på månadskorten i stadsbusstrafiken. Även till exempel skolkorten, Öresund runt-biljetten och vissa enkelresor över Öresundsbron blir dyrare. Däremot blir det ingen höjning alls på kortet som gäller för hela Skåne.

De vanliga enkelpriserna höjs med en eller två kronor, och Sommarkortet kommer nästa år kosta 20 kronor mer.

– Jag tror säkert att det kommer att bli reaktioner på det här, men därtill är vi nöd och tvungna för att kunna få trafikutbudet att kunna köra runt som vi vill ha det och som våra resenärer förväntar sig, säger Stefan Svalö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista