Översvämning efter häftiga skyfall. Arkivbild: Johan Nilsson/TT
SMHI varnar för höga vattenstånd i Öresund samt för höga flöden i små vattendrag i nordöstra Skåne.
Öresund

SMHI varnar för höga vattenstånd

1:19 min

Vattenståndet i Öresund kan i kväll komma att stiga över en meter över medelvattenståndet, och det innebär risk för översvämningar. SMHI har nu uppgraderat till en klass 2-varning.

– Det har att göra med den nordliga vind som vi har över Skandinavien. Vi hade ju ett djupt lågtryck som passerade över Danmark och gav stormbyar. Den här nordvinden håller i sig under söndagen också, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Blåsten pressar upp vatten från Bottenviken och ner söderut. Samtidigt som vatten i Kattegatt och Skagerrak pressas söderut.

– Då blir det en ansamling av vatten i södra delarna av Östersjöbassängen, säger Fougman.

Vindkänsliga fordon rekommenderas under söndagseftermiddagen och kvällen att inte köra över Öresundsbron.

Redan i går gick SMHI ut med en varning för höga vattenstånd. Under dagen har det dock sjunkit undan något, men det väntas öka igen till kvällen.

SMHI räknar med att det kan stiga med över en meter - mellan 110 och 130 centimeter - över medelvattenståndet. Strax efter lunch uppgraderade SMHI till en klass 2-varning.

Det innebär att det finns risk för översvämningar längs kusten.

– Båtbryggor kan hamna under vatten, kajer kan översvämmas men också långgrunda stränder så hamnar vattenlinjen betydligt högre än vad den brukar, säger Therese Fougman.

SMHI har även en varning utfärdad i nordöstra Skåne för höga flöden i små vattendrag i samband med regn. Här har det också varit en del problem med översvämningar. I Kristianstadtrakten föll i natt runt 30 millimeter regn.

Dan Svensson, vakthavande brandingenjör vid räddningstjänsten i Kristianstad, berättar att de pumpat vatten från tre översvämmade källare i Hammar.

– Dessutom har vi fått in 10-15 samtal från andra fastighetsägare som också haft problem, men i mindre omfattning. I natt fick vi också en hel del samtal från hemtjänsten som hade problem att ta sig fram på flera vägar på grund av stora vattenansamlingar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista