Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Bussresenär: Stor höjning för mig som pensionär

Student: Mindre pengar till mat och hyra
1:39 min
Stadsbuss vid Malmö C. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Månadskorten på stadsbussarna blir dyrare. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio

I morgon fattar kollektivtrafiknämnden beslut om hur mycket de olika biljettpriserna ska höjas i Skåne i december. Men alla resenärer uppskattar inte prishöjningarna.

Höjningen slår olika, och bland dem som drabbas värst är resenärer med månadskort i städerna. Anna reser med periodkort i Malmö och har hört om prishöjningen på 50 kronor.

– Ja, det har jag gjort, och så har jag multiplicerat det med tolv. Det blir för mycket, men jag ser också vad det kostar, så jag tror inte att jag kan göra så mycket åt det, säger hon.

Är det en acceptabel höjning?

– Nej, för mig är den väldigt stor, eftersom jag är pensionär.

Politikerna i Region Skåne har beslutat att kollektivtrafiktaxorna sammanlagt ska höjas med drygt två procent inför nästa år, men höjningen fördelas inte jämnt utan slår olika.

För resenärer med månadskort i storstäderna höjs kortet med tio procent till 550 kronor, och i stadsbusstrafiken på mindre orter blir höjningen ännu större. Där höjs priset från 400 till 450 kronor, vilket motsvarar nästan 13 procent.

Luna Karamehic, som köper studentmånadskort för resor i Malmö i appen, får också en höjning på tio procent.

– Jag tycker att det blir onödigt dyrt, och det är tråkigt. Det påverkar min ekonomi så att jag har mindre pengar kvar för mat och hyra, säger hon.

Stefan Svalö (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden, motiverar den större höjningen av månadskorten.

– Utifrån ett helhetsperspektiv, när vi tittar och bedömer det enskilda priset, så får man väldigt mycket för kostnaden för ett månadskort. Det är därför vi gör bedömningen att det finns ett utrymme att höja just de priserna denna gången, säger han.

Bussresenären Anna i Malmö kände inte till att olika biljetter höjs olika mycket.

– Det visste jag inte att det var så. Jag tycker höjningen är jobbig. That's it, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".