Ny metod för självmordsbenägna ska prövas i Skåne.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Skåne

Schweizisk metod ska rädda liv

3:23 min

En schweizisk behandlingsmetod för personer som försökt att ta sitt liv ska nu testas i bland annat Skåne. Målet är att minska risken för självmord.

Metoden ska utvärderas vetenskapligt, och studien leds av Vetenskapscentrum för klinisk psykiatri i Region Skåne.

– Vi vill pröva en ny psykoterapeutisk metod, där vi träffar patienter som gjort ett suicidförsök ganska kort efteråt. Terapeuten tittar på vad det var som egentligen hände. Hur kommer det sig att patienten gjorde det här självmordsförsöket? Vad är patientens berättelse?

– Man försöker ta reda på det tillsammans och hittar strategier för patienten, så att man inte ska hamna i samma situation igen, säger Åsa Westrin, universitetslektor och chef för Vetenskapscentrum för klinisk psykiatri i Region Skåne.

Behandlingsmetoden ASSIP, Attempted Suicide Short Intervention Program, innebär korta behandlingar med tre till fyra terapisamtal.

Därefter får patienterna brev hemskickade från vården under två år. Metoden har tagits fram av ett psykiatriskt team i Bern i Schweiz.

– Där har den provats i en större studie och har visats ha effekt för nya suicidförsök, men det har inte riktigt prövats med ordentlig forskning någonstans tidigare, säger Åsa Westrin.

Forskningen ska nu göras i ett samarbete mellan Lunds universitet, Karolinska institutet, Göteborgs universitet och tillhörande landsting och regioner.

– Nu kommer våra medarbetare från Schweiz hit till Lund och utbildar terapeuter även från Stockholm och Göteborg. Terapeuterna ska sedan under handledning behandla patienter med ASSIP. Under perioden ska vi se vad terapeuten tycker och hur det skiljer sig mot tidigare behandlingar, och även vad patienterna tycker. Vi ska också se om terapeuterna håller sig till själva metoden, säger Åsa Westrin.

Därefter är tanken att starta själva forskningsstudien, där patienter som försökt begå självmord lottas antingen till behandling enligt den schweiziska metoden eller till traditionell behandling. Förhoppningen är att komma igång efter sommaren.

Att studien leds från Skåne säger Åsa Westrin hänger ihop med det snart tre år gamla Vetenskapscentrum för klinisk psykiatri, som skapats för att underlätta samarbetet mellan Lunds universitet och den psykiatriska vården.

– Det gjorde att när den här metoden blev aktuell, så kunde cheferna inom den kliniska psykiatrin, säga "Åsa, nu startar vi den här forskningen tillsammans". Det medför att vi snabbt kan hitta terapeuter som är intresserade av att lära sig metoden och att vi snabbt kan genomföra en forskning med bas i Skåne, säger hon.

Enligt Åsa Westrin har inte vården i dag någon bra utvärderad metod vid behandling av patienter som försökt ta sitt liv. Därför är det viktigt att testa den här metoden som i Schweiz minskat risken för nya självmordsförsök.

– Ett suicidförsök är den största riskfaktorn för framtida suicid. Varje år tar cirka 1500 personer livet av sig i Sverige, och det är faktiskt en av de vanligaste dödsorsakerna i yngre åldern och i medelåldern. Vi måste hitta metoder för att behandla patienter som har suicidrisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista